Conflictul de interese: motivul pentru care Remus Borza, a fost trimis în judecată

de clujazi

Foto: Agerpres

Foto: Agerpres

Remus Borza, fostul administrator judiciar al Hidroelectrica şi actualul preşedinte al Consiliului de Supraveghere al companiei, a fost trimis în judecată pentru conflict de interese, anunţa B1TV. Acesta a fost acuzat de către procurori că ar fi direcţionat contracte de asistenţă juridică plătite de Hidroelectrica, către societatea sa de avocatură. Urmărirea penală al lui Remus Borza a fost începută de către procurorii Parchetului Curţii de Apel Bucureşti, la data de 8 iulie.

Într-un comunicat de presă, a fost ilustrat faptul că procurorii Parchetului Curţii de Apel Bucureşti, i-au trimis în judecată pe avocaţii Remus Adrian Borza şi Nicoleta Munteanu, pentru conflict de interese.

Dosarul a fost trimis pentru solutionare Curtii de Apel Bucuresti.

La data de 25 februarie 2013, a fost înregistrat de către Parchetul Curţii de Apel Bucureşti, dosarul în care cei doi avocaţi ai Baroului Bucureşti, sunt suspectaţi de conflict de interese. Pe baza acestui dosar, la data de 8 iulie, a început urmărirea penală a acestora.

Procurorii au stabilit, în urma verificărilor, că Nicoleta Munteanu, în calitate de reprezentant legal al Euro Insol SPRL, desemnată administrator judiciar al companiei Hidroelectrica, în perioada noiembrie 2012 – februarie 2013, a încheiat 34 de contracte de asistenţă juridică între firma de insolvenţă şi Societatea Civilă Profesională de Avocaţi “Borza şi Asociaţii”.

Astfel, asistenţa juridică a constat în reprezentarea, redactarea, semnarea şi depunerea actelor în mai multe procese civile aflate pe rolul Tribunalului Bucureşti, în care SC Hidroelectrica avea calitate de parte. Deasemenea Nicoleta Munteanu era asociat şi al SCP ,,Borza şi Asociaţii”.

Remus Borza în schimb, în calitate de reprezentant al Euro Insol, administrator judiciar al Hidroelectrica, a realizat, susţin procurorii, 34 de plăţi către firma sa de avocatură, în baza contractelor încheiate de Nicoleta Munteanu, în perioada noiembrie 2012 – februarie 2013.

Procurorii au arătat că Borza este asociat atât în firma de insolvenţă Euro Insol, cât şi la SCP ,,Borza şi Asociaţii”, ,,realizând astfel, în mod direct, un folos material atât pentru sine, cât şi pentru asociatul său, Munteanu Nicoleta.”.

Remus Borza coordonează Societatea Civilă Profesională de Avocaţi ,, Borza şi Asociaţii”, membră a grupului Borza şi Asociaţii, alături de firma de insolvenţă Euro Insol SPRL. Societatea Euro Insol, a fost administratorul judiciar al Hidroelectrica până în luna iunie, când compania a ieşit din insolvenţă.

În perioada iunie 2012- iunie 2013, Hidroelectrica s-a aflat în insolvenţă timp de un an.

Conform articolului 253 indice 1 din Codul Penal : ,,fapta funcţionarului public care în exerciţiul atribuţiilor de serviciu, îndeplineşte un act sau participă la luarea unei decizii prin care s-a realizat, direct sau indirect, un folos material pentru sine, soţul său, o rudă sau un afin până la gradul II inclusiv, sau pentru o persoană cu care s-a aflat în raporturi comerciale ori de muncă în ultimii cinci ani sau din partea căreia a beneficiat ori beneficiază de servicii sau foloase de orice natură, se pedepseşte cu închisoarea de la 6 luni la 5 ani şi interzicerea dreptului de a ocupa o funcţie publică pe durata maximă.”

Conform HotNews.ro, administratorul judiciar Hidroelectrica, Euro Insol, în care Remus Borza este partener, a angajat în numele societăţii, casele de avocatură Borza şi Asociaţii şi Piperea şi Asociaţii, pentru cele 74 de procese, pe care compania le are cu creditorii, se relata în ianuarie 2013. Deasemenea, pentru onorarii fusese alocat un buget total de 220.000 euro.

În faţa acuzaţiilor care i-au fost aduse, la acel moment, legate de conflictul de interese acesta a susţinut:

,,Euro Insol SPRL şi Borza şi Asociaţii, nu se află în conflict de interese, ambele fiind societăţi profesionale, una de insolvenţă, cealaltă de avocatură, în care Remus Borza este partener, iar acest conflict nu există nici între avocaţii de la Borza şi Asociaţii şi Hidroelectrica, în condiţiile în care aceşti avocaţi alcătuiesc echipa de profesionişti implicată în gestionarea procedurii de insolvenţă a Hidroelectrica, fiind cei mai în măsură să argumenteze şi să susţină punctul de vedere şi măsurile dispuse de administratorul judiciar în procedură, mai ales în ceea ce priveşte judecarea unor contestaţii care se îndreaptă împotriva măsurilor administratorului judiciar de respingere la masa credală a unor creanţe de 1,9 miliarde de lei.”

Deasemenea Euro Insol, mai susţine că Legea insolvenţei nu interzice avocaţilor care sunt şi practicieni în insolvenţă şi activează în cadrul unei societăţi profesionale să desfăşoare activităţi ca avocaţi în cadrul unor cabinete individuale sau societăţi profesionale.

Motivul pentru care nu au fost angajate alte case de avocatură susţine Intrasol, este faptul că marile case de avocatură sunt cele care au depus de fapt contestaţii. În acelaşi sens, Intrasol susţine că are o colaborare îndelungată cu Borza & Asociaţii şi Piperea & Asociaţii, iar acest aspect prezintă garanţii din punct de vedere al experienţei şi integrităţii profesionale. Hidroelectrica este deseamenea reprezentată de Cabinetul de avocatură Dana Ionescu, susţine Euro Insol.

SURSA: HotNews.ro

 

You may also like

Adblock Detected

Vă rugăm să ne susțineți prin dezactivarea extensiei AdBlocker pentru siteul nostru în browserul dumneavoastră.