Colaborarea româno-rusă privind gazele naturale ar putea suferi pe viitor

de clujazi

Președintele Agenției Federale Rossotrudnicestvo din Rusia, Konstantin Kosaciov, a declarat într-o conferință de presă din București că în momentul de față colaborarea în domeniul gazelor naturale dintre Rusia și România se desfășoară în condiții normale însă privind în viitor ar putea exista niște probleme : “În domeniul gazelor cooperarea merge normal, dar nu excludem că în viitor pot apărea probleme. Nu din cauza României sau a Rusiei, ci a Comisiei Europene şi a pachetului 3 energie”, a afirmat Kosaciov.

gazGazele din Rusia sunt importate de către români de aproximativ 37 de ani. Gazele ruseşti intră în România pe la Isaccea (judeţul Tulcea) şi ies din ţară prin localitatea Negru Vodă (Constanţa) spre Bulgaria şi alte ţări de pe culoarul balcanic. Pentru tranzitul gazelor Rusia plăteşte României o taxă.

Comisia Europeană dorește să impună măsuri care ar afecta cea mai mare companie producătoare de gaze naturale din lume, Gazprom. Comisia Europeană nu recunoște noțiunea de “tranzit”, și vrea să impună un nou mod de calcul pentru tranzitul gazelor, care ar avea ca efect direct creșterea costurilor pentru Gazprom.

“Contractele de tranzit sunt încheiate până în 2015 şi 2023. Rusia nu vede niciun obstacol legal, ne vom îndeplini toate obligaţiile contractuale. Întrebarea este ce se va întâmpla după aceea, deoarece condiţiile noilor contracte sunt inacceptabile pentru Rusia. Misiunea noastră este să favorizăm contractele directe. Uniunea Europeană nu recunoaşte noţiunea de tranzit al gazelor şi are alte formule de calcul a tarifelor de tranzit”, a spus Kosaciov, adăugând că Rusia caută alte modalităţi de export al gazelor în Europa.

În prezent, România importă gaze naturale de la Gazprom prin intermediul a două companii WIEE şi Imex Oil.

Foto : economica.net

You may also like

Adblock Detected

Vă rugăm să ne susțineți prin dezactivarea extensiei AdBlocker pentru siteul nostru în browserul dumneavoastră.