Mâine, cu începere de la ora 11,00, în Piața Unirii din Cluj-Napoca se deschide ce-a XIV-a ediție a Târgului de Carte Gaudeamus.
Marea miză a evenimentului sunt clujenii indeciși într-ale lecturii, în special tinerii studenți, pe care târgul Gaudeamus dorește să-i atragă în lumea cărților foșnitoare.
“Vreau să văd în această manifestare, care are aproape un deceniu și jumătate, un mare elogiu adus cărții. La Cluj, universitatea este una mare consumator și producător de carte, cu propriile edituri, iar Universitatea Babeș-Bolyai este una din cele mai prestigioase universități din țară, cu cei mai mulți studenți din țară și cea mai veche, care prețuiește cartea. La Cluj se tipăresc cărți din 1550, fiind realizate aici unele din primele cărți nu numai din România, ci și din Europa Centrală și de Sud est. Noi când ne gândim la carte, ne gândim la cărțile tipărite, dar în Evul Mediu au fost făcute primele cărți, realizate manual, acele codice, iar printre primele s-au remarcat cele de la Cluj. Indiferent de confesiune și timpuri, oamenii au adus un elogiu cărții, iar aici, oamenii care s-au ocupat cu agricultura și păstoritul nu au uitat niciodată de carte. Întotdeauna acest oraș a acordat o atenție deosebită cărții, iar acest eveniment este încă o dovadă. În Evul Mediu, cine avea carte, adică o cartă, aun document, avea parte, adică pământ, însă acum oamenii au schimbat valoarea acestei vorbe deși în esență a rămas aceeași”, a declarat președintele Târgului de carte Gaudeamus, rectorul Ioan Aurel Pop.
Organizatorii târgului au pus la cale un eveniment al recordurilor, atât prin suprafața dedicată desfășurării, cât și prin numărul de expozanți care și-au anunțat prezența. Circa 90 de expozanți, reprezentând principalele categorii prezente pe piața de carte și educație din România – edituri, agenții de difuzare de carte și produse multimedia, instituții de învățământ – își vor prezenta oferta în cei peste 500 mp de standuri amenajate într-un spațiu expozițional cu suprafața de 900 mp.
“Întotdeauna când reușim să deschidem târgul de carte, este o victorie a celor care doresc să țină toate generațiile alături de cultura scrisă”, a spus Vladimir Eckstein, inițiatorul târgului.
Și expozanții se așteaptă la o ediție foarte reușită a evenimentului, având în vedere numărul tot mai mare de participanți la târg, care a însemnat în 2012 aproximativ 17.000 de vizitatori în 5 zile.
Pentru aceștia au fost programate, alături de evenimentele editoriale, competiția Miss Lectura, prezentarea olimpicilor României și campania “Cărțile se întorc acasă”, care înseamnă donații din partea expozanților și vizitatorilor, având ca beneficiari bibliotecile subfinanțate din țară.
Premiile ediției 2013 a târgului Gaudeamus Cluj-Napoca vor fi decernate duminică, 21 aprilie, cu începere de la ora 12,00. Primele premii sunt acordate editurilor (locurile 1, 2, 3) și autorului celei mai râvnite cărți a târgului, desemnate prin votul publicului.
“Fiind în domeniul umanist, mă orientez în această direcție, dar sunt conștient că este nevoie și de biologie, chimie, matematică și alte științe. În opinia mea, trebuie să cultivăm apetitul tinerilor pentru istorie, studiile clasice, pentru că multora dintre studenți le lipsește lectura. Gustul pentru lectură trebuie educat. Și mă sperie că memoria nu mai are importanță. S-a perdut și ideea de conspectare a unei cărți. O carte trebuie să știi să o foșnești și să o interepretezi”, a adăugat rectorul.
Cartea merită mai mult
Organizatorii târgului de carte Gaudeamus duc an de an o luptă intensă cu autoritățile locale pentru autorizarea unei locații adecvate desfășurării evenimentului.
Deși actuala ediție beneficiază de un spațiu record pentru desfășurare, comparativ cu edițiile precedente, târgul rămâne totuși acoperit cu un cort în care nici iluminatul cărților nu poate fi efectuat în mod adecvat.
“Dorim ca în acest centru cultural care se ridică în Cluj, începând din toamnă (Centrul Cultural Transilvania – n. red.), ar trebui să aibă un loc permanent pentru asemenea manifestări, care să meargă pe 2000 mp, pe două paliere, pentru că orașul este unul mare consumator de carte. Clujul este orașul cu cel mai mare număr de intelectuali pe cap de locuitor și este necesar ca asemenea evenimente dedicate iubitorilor de carte să nu mai dea emoții organizatorilor. Un asemenea eveniment trebuie să fie demn. Ca intelectuali trebuie să respectăm cartea. Cartea merită un loc luminat, distins, aparte”, a menționat acad prof univ dr Ioan Aurel Pop.
Valentin Eckstein spune că din păcate situația este aceeași în toată România, însă pentru consolare, organizatorii consideră că sunt puțin datori să iasă în întâmpinarea locuitorilor orașului, cortul fiind o metodă ideală în această privință.