Consilierii PDL şi cei ai USL nu au căzut de acord asupra modului în care să răsplătească munca depusă de pensionari la dezvoltarea oraşului: printr-o petrecere mare, prin mai multe petreceri, însă mai mici sau prin subvenţionarea unor servicii medicale?
Întreaga sumă alocată pentru pregătirea evenimentului a fost estimată la 145.000 de lei, însă edilul a propus astăzi retragerea sumei de 25.000 lei din total, bani care reprezentau onorariul artiştilor ce ar fi trebuit să întreţină atmosfera la petrecerea vârstnicilor. USL a cerut în schimb ca banii să fie distribuiţi pentru subvenţionarea unor servicii medicale de screening sau să fie organizate mai multe petreceri pentru pensionari, de anvergură mai mică, mai ieftine, însă după desfăşurarea alegerilor parlamentare.
Cearta dintre cele două tabere a fost cu atât mai penibilă, cu cât Primăria a expediat deja invitaţiile pentru petrecere către cei 1.500 de pensionari vizaţi, care au venituri reduse, chiar înainte de votarea acestui punct de pe ordinea de zi a şedinţei de CL.
Primarul Emil Boc a fost acuzat de populism în prag de alegeri parlamentare, însă dânsul s-a apărat spunând că personal nu a dat nicio dispoziţie pentru expedierea invitaţiilor. “Chiar şi eu am primit o invitaţie la eveniment, însă din partea Uniunii Pesionarilor. Oricum, a fost aprobat acest proiect la începutul anului, de către dumneavoastră, nu l-am scos eu din joben. Componenta medicală şi cea socială nu trebuie să fie puse cap în cap sau să se mănânce între ele”.
Ioana Borza, consilier local USL, a sugerat plenului să aloce întreaga sumă pentru promovarea unor măsuri active, în loc să se cheltuie bani pe chefuri.
“Sunt de acord să se finanţeze şi screening-ul, însă cu altă ocazie, printr-o alocare distinctă de sume”, a declarat Boc.
Consilierul Steluţa Cătăniciu a făcut referire la nepoţii pensionarilor, despre care a spus că îşi pot permite să scoată din buzunar 20 de lei pentru o masă sau pentru nişte flori, “însă s-ar putea să nu poată să scoată câte 100 sau 200 de lei atunci când înaintaşii lor sunt bolnavi şi au nevoie de tratament”.
Colegul acesteia, Doru Stoica, a susţinut acest punct de vedere, adăugând că o masă copioasă la restaurantul Primăriei, Memo 10, ajunge să coste maxim 30 de lei/persoană, mai puţin decât dublu faţă de meniul practicat la Hotelul Napoca, unde conform devizului estimativ, un meniu costă 80 de lei/persoană.
“Numai din cei 25.000 lei, onorariul artiştilor, însemnă masa pentru 1.000 de oameni la Memo 10”, a completat Borza.
Consilierul local Radu Moisin a argumentat alegerea respectivei locaţii prin faptul că spaţiul deţinut de Primărie pe strada Memorandumului, nu poate găzdui simultan 1.500 de oameni la mese. “Mai mult, acesta este anul cu cele mai multe alocări pe sănătate din istoria Primăriei, iar acest sector este acoperit”. Dânsul recunoaşte că problema organizării acestui eveniment trebuia tranşată la începutul anului, şi nu amânată pentru luna septembrie, în apropierea campaniei electorale.
Consilierii locali au fost nevoiţi să ceară pauză pentru consultări suplimentare în interiorul partidelor, în vederea rezolvării acestei situaţii.
După reluarea şedinţei, poziţiile celor două tabere s-au inversat. Primarul Emil Boc şi PDL cereau amânarea proiectului, pentru analize suplimentare, iar USL-ul solicita votarea de îndată, pro sau contra.
În cele din urmă, consilierul Adrian Popa a solicitat la rândul său amânarea proiectului, considerând că suma de 80 de lei/meniu/persoană pot să fie bani mai mult sau mai puţin justificaţi. Majoritatea consilierilor au aprobat cererea lui, iar mâine va fi convocată o şedinţă de îndată pe această temă, la ora 14,30.