Bugetul Consiliului Județean Cluj a fost aprobat cu scandal pe Sănătate

de Otilia Muresan

Consilierii județeni au aprobat astăzi direcțiile de consumare a bugetul Clujului pe anul 2013, în sumă de 683 de milioane de lei. Cele mai dure contre s-au dus între USL și opoziția reprezentată de USL pe subiectul sumelor alocate pe Sănătate, PDL solicitând suplimentarea sumelor propuse de președintele CJ, Horea Uioreanu.CjcClusterAGRO5

Consilierii judeţeni ai USL au respins cererea PDL de suplimentare cu 1,8 milioane de lei a capitolului Sănătate, însă s-a hotărât efectuarea unor studii pentru un viitor spital de pediatrie care să reunească toate spitalele dedicate copiilor din Cluj, majorarea fondurilor pentru Muzeul de Artă și Unitatea Specială de Aviaţie, proiecte în valoare de 240.000 de lei, acoperite prin fonduri luate de la drumurile judeţene.

Au fost suplimentate fondurile pentru Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă, cu 300.000 de lei, bani redistribuiţi de la alte unități spitalicești, iar la cererea consilierilor județeni ai PDL s-au mai alocat 100.000 de lei pentru demararea construcţiei Spitalului Regional de Urgenţă.

PDL a mai cerut, prin consilierul județean Horațiu Cătărig, majorarea cu 3 milioane de lei a bugetului destinat spitalelor din Cluj, bani care să fie luați de la RAADPP, însă propunerea lui a fost respinsă cu 11 voturi “pentru”, o abținere și 23 de voturi împotrivă.

Horea Uioreanu a menționat că a avut o întâlnire cu toți managerii de spitale din cluj, care ar fi fost mirați că li s-au aprobat toate solicitările prin bugetul propus. Cu toate acestea, președintele CJ Cluj a promis să reia aceste solicitări la o ședință următoare.

“Am făcut această propunere pentru a susține zece alocări de fonduri către spitale, pe care le-am reținut în urma discuțiilor purtate cu managerii spitalelor și am cerut ca acești banii să vină de la RAADPP pentru că noua conducere dorește să tot plombeze drumuri din șase în șase luni, prin contracte dedicate firmelor USL-ului. Am fi putut mai bine să mansardăm laboratoarele spitalelor, unde aparatura este udată la fiecare ploaie sau am fi putut cumpăra un aparat de chirurgie toracică, însă se pare că susținem cu toții Sănătatea, dar ne oprim la declarații”, a declarat Cătărig pentru ClujAzi.ro.

În replică, Uioreanu a declarat că pentru toate aceste solicitări ar fi existat bani dacă Emil Boc ar fi acoperit datoriile Spitalului Municipal Clujana, în valoare de peste 60.000 de lei și dacă CJ nu ar fi fost rugat de către managerul spitalului să fie plătite arieratele. Consilierii PDL au cerut în acest sens accesarea fondului de rezervă al instituiei județene, însă președintele CJ a spus că dorește să acționeze altcumva decât a făcut-o primarul municipiului Cluj-Napoca pe vremea când era premier, atunci când retrăgea sume din fondul de rezervă al Guvernului după bunul său plac.

Cu toate acestea, la recomandarea președintelui CJ, consilierii USL au căzut de acord asupra a trei proiecte propuse de grupul democrat-liberalilor, care au cerut 20.000 de lei pentru studii de fezabilitate în vederea dezvoltării unui domeniu schiabil la Vlădeasa şi a unui circuit turistic în zona Câmpia Turzii şi Turda care să includă şi mocăniţa, precum și realizarea unui sistem informatic care să permită tuturor investitorilor să afle toate informațiile de care au nevoie pentru a realiza o investiție pe o suprafață de teren aflată pe teritoriul Clujului.

Deși Horea Uioreanu a precizat că în acest an cheltuielile cu dezvoltarea județului au crescut cu 30 milioane de lei față de anul trecut, consilierii județeni ai Opoziției au caracterizat bugetul pe 2013 ca fiind “un buget care respiră doar prin proiectele demarate în anii anteriori”.

You may also like

Adblock Detected

Vă rugăm să ne susțineți prin dezactivarea extensiei AdBlocker pentru siteul nostru în browserul dumneavoastră.