Rezerva valutară BNR, a crescut la 34,5 miliarde de euro la sfârşitul lunii trecute, aproape de recordul istoric din martie 2012, datorită emisiunii de eurobonduri de o jumătate de miliard de euro din a doua jumătate a lunii octombrie şi prima tranşă de 700 milioane de euro trasă dintr-un împrumut contractat anul trecut de la Banca Mondială. Anul trecut, în luna martie, rezerva valutară fusese de 34,6 miliarde de euro, potrivit datelor BNR.
Intrările în rezervă au însumat 2,2 miliarde euro pe parcursul lunii trecute, iar ieşirile au fost de aproximativ 700 milioane de euro. Astfel, rezerva valutară a crescut cu circa 1,5 miliarde euro în octombrie, reprezentând cea mai mare creştere lunară din septembrie 2012 încoace.
În condiţiile absenţei intervenţiilor BNR pe piaţa valutară, în octombrie, un avans semnificativ al rezervei valutare era anticipativ, spun analiştii : „Creşterea este una notabilă, însă nu cred că va avea un impact în piaţă, întrucât intrările erau în mare măsură cunoscute“, a comentat Mihai Ţânţaru, economist la ING Bank.
Rezerva valutară a BNR a crescut cu 2,4 miliarde euro în lunile septembrie şi octombrie. Creşterea rezervei valutare a fost de 900 milioane de euro în luna septembrie şi a urmat după o scădere de peste un miliard de euro în luna august. În luna septembrie, creşterea rezervei valutare a fost în continuare susţinută de un împrumut de pe piaţa externă al Ministerului Finanţelor.
În ultimii ani, cel puţin periodic, vârfurile atinse de rezerva valutară au fost legate de cele mai multe ori de împrumuturile de pe piaţa externă ale Ministerului Finanţelor.
În contextul în care luna aceasta plăţile scadente în contul datoriei publice denominate în valută se ridică la circa 2,5 miliarde euro (în luna noiembrie), creşterea din ultimele luni a adus rezerva BNR la un nivel relativ confortabil.
Eurobonduri de 1,3 miliarde de euro ajung la scadenţă luna aceasta. BNR nu finanţează direct datoria publică, ci doar administrează împrumuturile în valută ale statului şi se ocupă implicit de rambursarea acestora.
În luna octombrie rezerva de aur a BNR s-a menţinut la 103,7 tone, cu o valoare de 3,25 miliarde euro, cu o scădere uşoară faţă de nivelul de la sfârşitul lunii septembrie.
Cea mai mare parte a rezervei valutare este plasată în titluri de stat ale unor ţări cu economii dezvoltate.
La sfârşitul lunii august, sumele plasate în titluri crescuseră până la 115 miliarde de lei (25,8 miliarde euro), un maxim al ultimului an, iar în paralel soldul depozitelor deţinute la băncile centrale au ajuns la 26,5 miliarde de lei (5,7 miliarde euro), potrivit unor date BNR.
Sumele păstrate în depozite la băncile centrale au ajuns astfel la numai o treime din titlurile de stat, în condiţiile în care în urmă cu doi ani raportul era de unu la doi.
Chiar dacă investiţiile în titluri de stat au crescut în ultimul an, mişcarea consemnată nu reprezintă neapărat o schimbare a strategiei băncii centrale, ci mai degrabă o adaptare la condiţiile de piaţă.
Potrivit BNR, obiectivele administrării rezervei valutare sunt trei şi anume siguranţă, lichiditate şi obţinerea unor performanţe adecvate pieţei.
SURSA: Ziarul Financiar (ZF)