Aurelia Cristea: Pe la Ministerul Sănătăţii s-au perindat o mulţime de oameni care nu au produs decât haos

de clujazi

Deputatul clujean Aurelia Cristea consideră că în România de astăzi, sistemul de sănătate se identifică, în mintea celor mai mulţi cetățeni, cu închiderea spitalelor, cu plecările masive ale medicilor în străinătate, slaba calitate a serviciilor și cu lipsa de fonduri pentru tratamente şi aparatură performantă de specialitate.Aurelia Cristea, foto Otilia Muresan

Avem cea mai mică speranţă de viaţă, din cadrul UE – aproximativ 73 ani, un procent mare de locuitori care suferă de diverse boli cronice şi un indice al calităţii vieţii mult mai scăzut. Mortalitatea infantilă a atins cote uriașe pentru o ţară dezvoltată, aici clasându-ne pe ultimul loc din UE, cu o rată de 9,4 decedați la 1000 de copii născuti vii în 2011, nivelul de obezitate crescând de la an la an, îmbucurătore fiind clasarea pe ultimul loc din UE– 8%, însă pe primul loc în Europa la avorturi, cu o cifră înspăimântătoare – 480 de avorturi la 1000 de nașteri şi pe unul din ultimele locuri la contracepţie.

“În unele spitale româneşti, bolnavii îşi aduc medicamentele de acasă şi riscă să moară din cauza dotărilor precare sau a infecţiilor intra-spitaliceşti. Cei mai buni medici şi asistente emigrează, fugind de salariile mici şi lipsa de apreciere resimţită în propria lor ţară, 14.000 de medici emigrând din 2007 până în 2013.

Şaizecişişapte de unităţi sanitare au fost închise de fosta guvernare, fără însă ca vreo problemă fundamentală să fie rezolvată. Banii sunt la fel de puţini, calitatea serviciilor la fel de proastă.

De 23 de ani, sistemul de sănătate românesc se află într-o continuă reformă. S-au perindat o mulţime de miniştri, fiecare cu propria viziune asupra acestui domeniu, care nu au reuşit însă să implementeze un program coerent pentru a-l schimba în profunzime. Haosul generat de modificările dese ale legislaţiei şi regulilor interne nu a făcut decât să acutizeze problemele sectorului sanitar.

Actuala generație de politicieni îi revine responsabilitatea să ofere încrederea în sistemul de sănătate autohton, să le ofere accesul civilizat la serviciile medicale, categoriile defavorizate şi marea majoritatea pensionarilor să poată beneficia de medicamente compensate şi gratuite iar pe de altă parte, să redea demnitatea personalului medical demoralizat de lipsurile materiale din sistem şi de campaniile repetate de compromitere, prin indiferență, susţinute de fostele guvernări democrat-liberale.

În al doisprezecelea ceas trebuie să conștientizăm că sunt necesare măsuri urgente, care să permită dezvoltarea unui sistem de sănătate sustenabil şi performant susținut printr-un consens politic, ca o prioritate națională, satisfacţia pacienţilor şi îmbunătăţirea indicatorilor demografici constituind dovezile măsurabile, ale succesului unui astfel de program”, a declarat Aurelia Cristea într-o comunicare rostită în faţa parlamentarilor români.

Având în vedere că cel mai bun antidot pentru o boală este prevenția, deputatul consideră că este important să sprijinim dezvoltarea programelor de prevenţie şi educaţie pentru sănătate prin îmbunătăţirea alocării financiare programelor specifice, pe termen mediu şi lung, cu scopul de a creşte nivelul de cunoştinţe, îmbunătăţirea comportamentelor şi practicilor populaţiei legate de consumul de alcool şi tutun, alimentaţie sănătoasă, activitate fizică, protecţia mediului, implicarea şi interesul pentru propria sănătate, etc.

Strategia de resurse umane din sănătate este o altă direcție prioritară, în opinia parlamentarului clujean, aceasta trebuind să ţină cont, de durata mare de formare a medicilor specialişti, de limitările legate de posibilităţile de pregătire în perioada studiilor şi de tendinţa manifestată atât în prezent şi probabil şi în următorii ani, de emigraţie în occident, din considerente economice, dar şi datorită unei lipse de confort profesional cât și a stigmatizării personalului medical.

“Având în vedere personalul extrem de bine pregătit din acest domeniu, expertiza acestuia fiind de altfel apreciată în țările Uniunii Europene, cred că este necesar să ne asumăm sănătatea ca un obiectiv principal, scopul imediat fiind crearea unor condiții sociale corespunzătoare acestei categorii profesionale.

Implicarea comunităţii locale, prin ONG-uri și asociații de pacienți în problemele de sănătate, la nivel spitalicesc, cât și extraspitaliceşti: îngrijire la domiciliu, medicina paleativă, reinserţia bolnavilor psihici, îngrijirea bolnavilor cronici şi a bătrânilor.

Finanțarea sistemului medical este o altă problemă spinoasă iar una dintre soluții este și susținerii acestuia poate fi introducerea asigurărilor private, experienţa altor ţări demonstrând o îmbunătăţire considerabilă a calităţii actului medical, datorită responsabilizării personalului sanitar, a creşterii salariilor şi a dotărilor net superioare, ca efect al acestei măsuri. Faptul că sistemul medical are un rol vital pentru viaţa oamenilor nu schimbă cu nimic importanţa introducerii regulilor pieţei. În același timp se realizează și o responsabilitate individuală în ceea ce privește grija față de propria sănătate prin efectuarea a unor analize medicale periodice, ceea ce va conduce în timp, la scăderea costurilor cu bolile cronice”, a adăugat Aurelia Cristea.

You may also like

Adblock Detected

Vă rugăm să ne susțineți prin dezactivarea extensiei AdBlocker pentru siteul nostru în browserul dumneavoastră.