Andronescu, la Cluj: Învăţământul profesional şi tehnic trebuie să fie corelat cu piaţa muncii

de admin

Comisia de Dialog Social a judeţului Cluj s-a reunit, astăzi, la Cluj-Napoca, pentru a dezbate necesitatea corelării învăţământului tehnic şi profesional la nevoile pieţei muncii. La evenimentul cu impact regional a luat parte şi ministrul Educaţiei, Ecaterina Andronescu.

Întâlnirea a fost găzduită de către Instituţia Prefectului judeţului Cluj, după ce Inspectoratul Şcolar Judeţean a purtat mai multe discuţii cu directorii școlilor profesionale și tehnice din Cluj, precum şi cu reprezentanți ai unor unități economice.

Potrivit ministrului Educaţiei, şcolile ar trebui să aibă ca obiective,  dezvoltarea personalităţii şi promovarea acelor achiziții care să-l facă pe elev adaptabil, iar în aceste condiţii se impune regândirea sistemelor tehnice şi profesionale, astfel încât să fie racordate la nevoile de pe piața muncii.

“Pe fiecare nivel de profesionalizare absolvenţii trebuie să atingă așteptările angajatorilor, care se plâng că nu mai avem meseriașii de altă dată. Trebuie să croim cifra de șolarizare pentru anul viitor, pentru a face față la cerințele pieții. Să adaptăm și școala profesională, și cea tehnologică, pentru acest lucru”, a declarat Ecaterina Andronescu.

Prefectul Gheorghe Vuşcan a prezentat Comisiei de Dialog Social, cerinţele angajatorilor legate de pregătirea în şcoli a elevilor. Astfel, angajatorii au cerut mai multe clase pe profile tehnologice, corelarea ofertei educaționale pentru  învățământul profesional şi tehnic cu strategia de dezvoltare economică a municipiului Cluj-Napoca, implicarea ISJ pentru oferirea de stagii de practică, modificări legislative care să încurajeze parteneriatele între firme și școli, necesitatea unei legi a formării profesionale continue.

În urma unor controale efectuate printre şcolile din judeţ, Valentin Cuibus, şeful ISJ Cluj, a menţionat că încă mai există o serie întreagă de școli în care se face practică în condiții necorespunzătoare, şcoli care au dotări necorespunzătoare, profile care nu sunt cele mai dorite. În plus, în unităţile tehnice şi profesionale nu există egalitate de șanse între mediul urban și cel rural.

Dezbaterea s-a desfǎşurat în cadrul Proiectului “Împreunǎ pentru dezvoltarea dialogului social în România”, proiect POSDRU implementat de Confederaţia Sindicală Naţională MERIDIAN şi Federaţia Agricultorilor “Fermierul”.

 

You may also like

Adblock Detected

Vă rugăm să ne susțineți prin dezactivarea extensiei AdBlocker pentru siteul nostru în browserul dumneavoastră.