Andreea Paul a declarat, astăzi, la Cluj-Napoca, într-o conferinţă de presă, că dacă în PNL mai există luciditate, liberalii vor semna moţiunea ce va fi depusă de PDL în legătură cu starea economiei ţării.
„PDL a anunţat că va depune o moţiune simplă la Camera Deputaţilor pe tema situaţiei economice a României, pentru că opoziţia nu are numărul necesar de parlamentari pentru a depune o moţiune de cenzură. Dacă mai există luciditate în rândul liberalilor după declaraţiile lui Antonescu şi Chiţoiu, primul admiţând că singura măsură liberală este menţinerea cotei unice, adică nu au făcut nimic în plus, respectiv că românul cu venit mediu plăteşte în plus pentru un stat neperformant începând cu 2014, chem aceşti liberali, dacă există, să semneze moţiunea simplă a PDL. Şi atunci o putem depune ca moţiune de cenzură şi Guvernul Ponta pică”, a spus Andreea Paul.
Prim-vicepreşedintele PDL spune că în domeniul economic ultimele 4 rectificări negative de buget sunt un indicator destul de clar pentru modul de guvernare al USL, care şi-a supraevaluat veniturile pentru a acoperi un deficit mult mai mare decât cel prevăzut în buget, peste 2 miliarde de euro minus.
„Cei de la USL spun că nu au fost corespunzătoare încasările la bugetul de stat, iar fiscalitatea este o piatră de moară pentru mediul de afaceri. Ei spun că marea evaziune fiscală e la „nea Ghiţă” din piaţă, care nu dă bon. Deşi au 70% majoritate politică în Parlament, spun că sunt legaţi de mâini şi de picioare, însă totuşi fac ceva: „taxponta” loveşte şi fuge, se plânge că FMI impune taxe şi impozite sau că Băsescu e de vină pentru toate. Plătesc gazul sau curentul, plătesc taxa Ponta, pun sămânţă în pământ, Ponta mă taxează, pornesc maşina, Ponta e la ţeava de eşapament, ai o bijuterie, ţi-ai pus o blană, Ponta e în dulap, vreau să fug, am nevoie de paşaport, e taxă Ponta şi aici, vreau să divorţez, am taxa Ponta majorată, fug la bulgari la mare, plătesc taxa Ponta, am afaceri, plătesc zecile de taxe Ponta, vreau să beau o bere sau o ţuică, Ponta mă taxează. USL a dezvoltat statul prădător, nu statul partener, un stat cu infrastructură ioc, spitale ioc. Mai mult, românii cu venituri medii vor plăti mai mult pentru funcţionarea statului, după cum anunţa ministrul Chiţoiu”, a adăugat parlamentarul.
Andreea Paul constată că Guvernul USL nu este capabil să atingă creşterea economică a Guvernului Boc, de 2,3%, USL-ul atingând un maxim de 2,2% în cel mai fericit caz.
„Tendinţa de evaziune se accentuează, cu USL un adevărat focar de corupţie. Doar din necolectarea TVA în România nu intră 10 miliarde de euro, care înseamnă 100 de euro pe lună în buzunarele fiecărui pensionar, în fiecare an 350 kilometri de autostradă. Colectăm TVA ca şi cum ar fi 13%. Observăm că Guvernul ia măsuri reactive, nu proactive, inventează taxe pentru a-şi acoperi găurile bugetare, 33 de modificări fiscale, din care 30 de taxe noi şi impozite majorate. Vedem eşecul privatizărilor sub USL, şi că după 9 luni, investiţiile străine au scăzut cu 36%. Un număr de 76 firme intră zilnic în insolvenţă sub USL, în timp ce pe parcursul celei mai dificile perioade de guvernare a Guvernului Boc intrau în insolvenţă doar 59. Avem un trend de creştere a şomajului, care va duce la peste 800.000 de persoane în şomaj în termen de un an. Chemarea PDL este ca la următoarea moţiune să spunem răspicat că cel chemat să aducă bani la buget şi locuri de muncă este omul de afaceri, nu guvernul, care nu este un partener pentru omul de afaceri, guvernul care doar prăduieşte”, a subliniat membrul Comisiei de Buget-Finanţe a Parlamentului.
PDL mai propune amânarea la plată a dărilor firmelor către stat dacă acestea au de încasat sume de la stat, o relaxare fiscală care înseamnă cotă unică de 12%, CAS redus cu 5%, salariu minim de 1.000 lei şi scutirea de la impozitare a profitului reinvestit.