În perioada februarie-martie 2013, Inspectoratul Teritorial de Muncă Cluj a desfăşurat o campanie privind identificarea şi combaterea cazurilor de muncă nedeclarată, precum şi verificarea modului în care angajatorii respectă prevederile legale de securitate şi sănătate în muncă pentru lucrători.
Au fost verificate unităţile care au ca obiect de activitate fabricare produselor textile, confecţii, pielărie şi încălţăminte, întreţinerea şi repararea autovehiculelor și fabricarea produselor de brutărie şi a produselor făinoase.
Controalele s-au efectuat pe raza judeţului Cluj, atât în timpul zilei cât şi în timpul nopţii, în locaţiile unde angajatorii desfăşurau activităţi de panificaţie.
Au fost controlaţi un număr de 121 de angajatori, din cele trei domenii de activitate. Numărul sancţiunilor contravenţionale aplicate a fost de 207, din care 21 amenzi în cuantum total de 129.000 lei. Din acest cuantum, 40.000 lei reprezintă valoarea amenzilor aplicate pentru munca nedeclarată la 4 dintre angajatorii controlaţi.
Pentru un angajator care a primit la muncă 6 persoane fără a avea încheiate contracte individuale de muncă, ITM Cluj a trimis adresă către Parchetul de pe lângă Judecatoria Cluj pentru cercetarea caracterului infracţional al faptei.
Amenzile din cadrul campaniilor au fost aplicate pentru munca fără forme legale, nerespectarea de către angajator a obligaţiei de a acorda salariaţilor 2 zile libere consecutiv în fiecare saptamână, neefectuarea controlului medical la angajare şi periodic.
“Considerăm că prin controalele desfăşurate în cadrul acestor campanii s-au realizat obictivele propuse, şi anume: creşterea gradului de conştientizare, atât a angajatorilor, cât şi a angajaţilor, în ceea ce priveşte necesitatea aplicării şi respectării la locul de muncă a legislaţiei în domeniul relaţiilor de muncă şi al securităţii şi sănătăţii în muncă”, a declarat inspectorul șef al ITM Cluj, Valentin Puşcaş.