Alin Tișe și Horia Șulea au prezentat soluția depășirii crizei deșeurilor din Florești. O firmă nouă intervine în localitate

de clujazi

Consiliul Județean Cluj în colaborare cu Primăria Florești au găsit o nouă soluție pentru depășirea crizei deșeurilor din Florești. Încă de vineri dimineața, în localitate operează o nouă firmă de salubritate, Strict Prest, care intervene cu 15 utilaje.

“Am analizat situația contractuală din Florești, iar într-un final s-a ajuns la următoarea situație: având în vedere situația existentă între ADI Gelu Voievod și Qatro Eco Salub, ADI a suspendat contractul cu QES pentru 90 de zile, cum prevede legea, în conformitate cu legea achizițiilor publice. În cele 90 de zile se va ridica gunoiul, iar Floreștiul poate să continue cu altă firmă sau să continue cu QES dacă firma își revine”, a spus președintele Consiliului Județean Cluj, Alin Tișe.

Primarul Horia Șulea a menționat că a încercat toate variantele legale, iar astăzi a ajuns în situația în care varianta adoptată a fost cea anunțată.

ADI Gelu Voievod a decis suspendarea pe 90 de zile a contractului cu QES, în care ei își pot reveni, pentru că au de recuperat bani de la asociațiile de locatari. “Se înțelege de la o poștă că e o lipsă în ceea ce privește managementul firmei. O dată pusă în discuție suspendarea activității QES, toți primarii au fost de acord în unanimitate că trebuie făcut ceva. Am demarat procecurile de negociere directă, conform legislației achizițiilor publice, iar ieri s-a definitivat oferta Strict Prest, care a ofertat cu 310 lei pe tonă fără TVA, preț în care s-a inclus taxa specială de mediu impusă de Ministerul Mediului”, a adăugat edilul.

Oferta Strict Prest este cu 2 lei sub valoarea calculată de cei de la Eco Metropolitan, actualizată anual. Încă din această dimineață, firma a intervenit în Florești cu 15 utilaje, dintre care și un buldo și un camion. Dânșii vor să sporească frecvența ridicării deșeurilor unde ghenele de gunoi nu sunt corect proporționate cu numărul locuitorilor.
În urma prețului negociat, prețul la cetățean nu va crește, va rămâne 8 lei per persoană. Tariful va fi transformat însă în taxă, astfel încât încasările să se facă la Primărie. Se va face o declarație publică pe proprie răspundere cu numărul de persoane care locuiesc în fiecare locuință. Cetățenii pot angaja și firmele care administrează cheltuielile la bloc să achite pentru ei această taxă.

QES poate totuși să se redreseze financiar în acest interval de timp și să-și reia activitatea de salubritate în Florești, mai ales că HCL prin care s-a capitalizat firma poate să fie retrasă doar de către consiliul local, în ședință. Totuși, autoritățile locale și județene se așteaptp ca în aceste zile să existe chiar cerere de faliment sau insolvență din partea unor creditori la adresa QES.

“La nivelul Consiliului Județean Cluj am avut o altă abordare, că într-o situație excepțională e nevoie de măsuri excepționale. Prefectul Clujului a declanșat procedura de urgență pentru că era praf pe drum la Gherla – Fizeşu Gherlii – Ţaga, însă refuză să facă asta la Florești. Dejul își declară lunar starea de urgență în Consiliul Local, iar prefectul consideră că e legal. Noi am fost nevoiți să apelăm la aceste măsuri”, a mai spus Alin Tișe.

În Florești trăiesc 31.500 locuitori cu domiciliu stabil, respectiv până la 46.000 cu domiciliu temporar sau cu chirie.

Proiectul pentru rampa de transfer a deșeurilor din Florești va fi dus înainte. O dată cu darea în funcțiune a CMID, rampa poate să fie utilizată de alte localități din jur.

You may also like

Scrie un comentariu

Adblock Detected

Vă rugăm să ne susțineți prin dezactivarea extensiei AdBlocker pentru siteul nostru în browserul dumneavoastră.