Consiliul Judeţean Cluj, în colaborare cu Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Cluj şi Biblioteca Judeţeană
Manifestările dedicate evenimentului vor debuta luni, 8 aprilie 2013, la ora 10.00, în cadrul Bibliotecii Judeţene „Octavian Goga” fiind vernisată o expoziţie cuprinzând cărţi dedicate culturii romilor. Vernisajul va fi urmat de o festivitate de premiere a elevilor din clasele I-IV, participanţi la concursul de creaţie literar-artistică pe teme de cultură romă desfăşurat la nivelul şcolilor din judeţul Cluj în perioada precedentă. În acelaşi timp, într-o vitrină special amenajată, vor putea fi admirate şi o serie de obiecte meşteşugăreşti, realizate de artizani romi precum: linguri de lemn, ibrice, împletituri, produse de tăblărie, produse din piele, confecţii, etc. Produsele în cauză reprezintă rezultatul muncii unor artizani care, de mai bine de un an, lucrează în cadrul unor cooperative meşteşugăreşti înfiinţate la nivelul comunităţilor de unde provin. Expoziţia de carte precum şi cea dedicată produselor meşteşugăreşti rome vor putea fi admirate până în data de 14 aprilie 2013 la parterul Bibliotecii Judeţene „Octavian Goga” Cluj.
În continuarea evenimentelor, începând cu ora 11.00, în Piaţa Muzeului din Cluj-Napoca va avea loc deschiderea expoziţiei de produse artizanale, confecţionate de meşteşugarii romi, clujenii având posibilitatea procurării obiectelor respective, multe dintre ele fiind confecţionate ad-hoc, în faţa lor. Deschiderea expoziţiei va fi urmată de un concert susţinut de una dintre cele mai renumite orchestre de lăutari din judeţul Cluj, „Lăutarii Ardeleni”, condusă de Bob Siminic. Formaţia, care cuprinde peste treizeci de instrumentişti, reprezintă cea mai veche vatră de lăutari din judeţ – Gherla, cu o activitate prodigioasă, atestată de peste o sută de ani. Apoi, de la ora 12.00, aceeaşi orchestră va susţine un concert de o jumătate de oră pe treptele Casei de Cultură a Studenţilor din Cluj-Napoca, urmat de un altul, între orele 16.00 şi 16.30, în Piaţa Muzeului.
În data de 9 aprilie 2013, începând cu ora 10.00, va avea loc un tur de cunoaştere de către o serie de elevi selectaţi de la nivelul judeţului Cluj a valorilor culturale specifice romilor, circuit care presupune vizitarea unor obiective precum: Organizaţia neguvernamentală, World Vision – filiala Cluj, Organizaţia neguvernamentală, Amare Prhala – Fraţii Noştri Cluj, Comunitatea de romi din localitatea Viişoara, judeţul Cluj (meşter rom împletitor), Biblioteca Judeţeană „Octavian Goga” Cluj – (Expoziţie de carte şi meşteşuguri rome)
Menţionăm faptul că, în cadrul aparatului de specialitate al Consiliului Judeţean Cluj, activează un expert pe probleme de romi, printre atribuţiile sale numărându-se şi cele legate de menţinerea unui climat de bună înţelegere între minoritatea romă şi etnia majoritară, îndeplinirea activităţilor specifice în domeniul protecţiei drepturilor minorităţii rome, contribuind în acest fel la implementarea Strategiei Guvernului privind îmbunătăţirea situaţiei romilor în judeţul Cluj.
Scopul tuturor acestor evenimente organizate cu ocazia zilei de 8 aprilie este acela de a prezenta societăţii contemporane adevăratele tradiţii şi obiceiurile reprezentative pentru comunitatea romă. În acest sens, invităm locuitorii municipiului Cluj-Napoca să participe în număr cât mai mare la aceste manifestări prilejuite de Ziua Internaţională a Romilor.
Ziua de 8 aprilie a fost adoptată drept Ziua Internaţională a Romilor în anul 1971, cu ocazia Primului Congres Internaţional al romilor de pretutindeni care a avut loc la Londra. Atunci s-au mai stabilit imnul „Gelem, Gelem”, compus de Jarko Jovanovic şi steagul internaţional al romilor. În ultimii ani, semnificaţia zilei de 8 aprilie a început să fie recunoscută la nivel mondial. De asemenea, ziua de 8 aprilie este o zi comemorativă pentru victimele de etnie romă din timpul celui de-al doilea Război Mondial.