Timp de o săptămână, 45 de copii şi tineri cu insuficienţă renală cronică proveniţi din 12 centre de dializă din toată ţara, îngrijiţi de Asociaţia pentru Solidaritate şi Empatie “Claudia Safta”, s-au străduit să uite de boală, în cadrul taberei “Lumina de Acasă”, tabără organizată cu sprijinul Consiliului Judeţean Cluj.
Astfel, în intervalul 22-30 decembrie 2013, aceşti tineri curajoşi au fost răsfăţaţi de personalul Hotelului Univers T, instituţie aflată în subordinea Consiliului Judeţean Cluj, fiind totodată antrenaţi în multe activităţi de recreere şi divertisment adaptate vârstei şi afecţiunilor de care suferă.
“Această tabără a fost binevenită întrucât a încurajat buna dispoziţie, socializarea şi schimbul de idei. Pentru aceşti tineri şi copii a căror viaţă depinde de un aparat a fost un bun prilej de a îşi petrece sărbătorile de sfârşit de an împreună, ca într-o familie, într-un cadru destins”, a precizat Horea Uioreanu, preşedintele Consiliului Judeţean Cluj.
Totodată, un moment special, deosebit de emoţionant a avut loc în seara zilei de 26 decembrie, când în memoria copiilor şi tinerilor care au murit dar a căror organe a salvat viaţa unora dintre participanţii la tabără, s-au înălţat în semn de omagiu şi recunoştinţă, zeci de lampioane.
Tratamentul de care depinde supravieţuirea acestor tineri a fost asigurat pe perioada taberei de către Clinica de Hemodializa Fresenius-Nefromed Cluj-Napoca, acolo unde, la interval de 2 zile,
tinerii cu boală cronică de rinichi au fost nevoiţi să se deplaseze cu mijloace de transport speciale pentru şedinţele de hemodializă.
“Impresionat fiind de modul demn în care aceşti copii şi tineri se luptă cu o boală cronică cumplită, am decis alături de Consiliul Judeţean Cluj şi prin străduinţa întregului personal al hotelului Univers T din Cluj-Napoca să le acordăm din nou, pe perioada taberei, facilităţi care le-au oferit o “vacanţă” de la boală. Am vrut ca această tabără, prin condiţiile şi prin căldura sufletească oferită să fie o “gură de oxigen” pentru ei”, a declarat directorul general al Univers T, Valentin Lungu.
Insuficienţa renală cronică este o afecţiune degenerativă care distruge organismul progresiv datorită faptului că, bolnavului afectat de această boală nu îi mai funcţionează rinichii.
Hemodializa sau dializa peritoneală sunt metode de compensare a lipsei funcţiei renale. Pacientul care face hemodializă trebuie să se deplaseze de trei ori pe săptămână la un centru de dializă pentru ca, timp de 4 ore, prin intermediul unor aparate speciale, să se încerce curăţarea sângelui de toxinele acumulate. Acest proces complex are însă multiple efecte secundare: hipertensiune arterială (datorită faptului că o treime din cantitatea de sânge a organismului se află pe tot parcursul dializei în afara corpului), afectarea sistemului osos, eliminarea haotică din organism a unor vitamine şi proteine vitale, calcifieri, tromboze venoase etc. Rata de supravieţuire a pacienţilor cu insuficienţă renală cronică, copii şi tineri, depăşeşte arareori 7 ani de la momentul diagnosticării acestei afecţiuni.