250 de copii din comunitățile de romi din zona Pata Rât din Cluj-Napoca au sărbătorit ieri Ziua Copilului în cadrul unui proiect special dedicat „celebrării diversității” la Festivalul Internațional de Film Transilvania (TIFF), eveniment organizat cu sprijinul mai multor ONG-uri, instituții și companii clujene.
Copiii și-au început ziua cu un mic-dejun la Casa TIFF și vizionarea filmul estonian „Lotte și misterul pietrei Lunii”, în regia lui Heiki Ernits și Janno Poldma, la Cinema Arta. Au ajuns apoi la Castelul Banffy de la Bonțida, unde, alături de alți copii veniți cu familia, s-au jucat în aer liber, au făcut sport, au desenat, au modelat în lut sau au învățat să-și confecționeze jucării din materiale reciclabile, au făcut cursuri de mimă, dansuri și au descoperit tehnica efectelor speciale în film. Au jucat fotbal, tenis, au tras cu arcul, s-au jucat cu baloane și și-au făcut poze „la minut”. Prânzul de aici le-a dat energie până spre seară, când s-au întâlnit cu Apolodor, adus pe scena de la Bonțida de Ada Milea și Dorina Chiriac, și au asistat și la un spectacol de magie. Au plecat acasă cu amintirea unei zile frumoase, dar și cu fotografii și multe surprize dulci.
„Este un vis mai vechi al meu, care părea neverosimil, dar care, iată, s-a întâmplat, pentru că au fost și alții care au visat cu mine și le sunt recunoscătoare pentru că, datorită lor, azi ne-am bucurat de zâmbetele acestor copii, iar copiii au plecat cu o amintire pentru o viață”, a declarat Oana Giurgiu, directorul executiv al TIFF.
„Mă bucur că am reușit să îi facem pe copii să se simtă aici ca acasă, liberi și fericiți; au simțit că e ziua lor și s-au bucurat din plin de ea”, a adăugat Melinda Boros, project manager „Weekend la Castel”.
Vizita copiilor la Castelul Banffy este prima acțiune de acest gen care reunește cele patru comunități de la Pata Rât, potrivit lui Eniko Vincze (Fundația Desire). „A fost un moment important nu doar pentru copii și nu doar pentru această zi, ci un eveniment care sper că va fi un punct de referință în viitori și pentru adulți”, a precizat Eniko Vincze.
La rândul său, Ramona Șărbu, coordonatorul EducaTIFF, proiectul educațional pentru copii desfășurat în cadrul TIFF, consideră acțiunea una dintre cele mai deosebite experiențe ale programului. „250 de copii cu o viață ca de film – și nu în sensul de magică, ci de suprarealistă la nivelul dificultății, așa cum este existența celor de la Pata Rât, au beneficiat de o excursie pe tărâmul fascinant al TIFF-ului. Cu tricouri galbene, copiii au fost ca niște păpădii în mișcare pe pajiștea de la Bonțida, aproape zguduind zidurile castelului cu sunetele bucuriei lor”, a spus Ramona Șărbu.
Programul special de Ziua Copilului pentru micuții din comunitățile de romi a fost realizat în cadrul TIFF cu sprijinul următorilor sponsori: Alliantz, Kandia, Muller, RATUC, Lunch Box, Algida. Atelierele au fost realizate cu ajutorul actriței Enikő Györgyjakab (Teatrul Maghiar de Stat, Cluj) și al artistului Elemér Könczey. Cu participarea: Decathlon, Școala de fotbal Olimpic Star, Playful Learning, Fundația Tera, Mad Production, Outdoor 4U și cu sprijinul următorilor parteneri: Direcția de Asistență Socială și Medicală Cluj, United Nations Development Programme (UNDP) România, Facultatea de Sociologie și Asistență Socială din cadrul Universității „Babeș-Bolyai”, Fundația Dezvoltarea Popoarelor Filiala Cluj, Fundația ProRoma, Fundația Desire, Életfa Családsegitő Egyesület, Createch Plus, Asociația Comunitară a Romilor din Coastei, Asociația Umanitară Chara și European Roma Rights Centre.
Proiectul EducaTIFF continuă pe toată perioada festivalului de film cu vizionări de filme pe categorii de vârstă, competiția „Tineri critici de film”, seminarii de critică de film, lecții de cinema și ateliere de animație. Programul complet al EducaTIFF este disponibil pe www.tiff.ro/educatiff.