Plictisit de problemele municipiului Cluj-Napoca, primarul Emil Boc a recidivat din nou, împroșcând cu noroi, într-o acțiune guvernamentală, spun social-democraţii clujeni.
„PSD Cluj constată că expertiza dlui. Emil Boc în domeniul politicii de caviar, a deplasărilor externe în vremea când spre nefericirea noastră era premierul României, este una consistentă, în trecut acesta cheltuind, de exemplu, pentru un discurs de aproximativ 5 minute la New York (21-24 septembrie 2010), aproximativ 1.000.000 dolari, însoțit fiind de o delegație de 35 de persoane! Suntem dispuși să-i completăm dlui. Emil Boc carențele de informare, anunțându-l că în urma vizitelor în China, Azerbaidjan, Kazahstan și Uzbekistan, perspectiva unor noi investiții străine majore în România este pozitivă, oficialii guvernamentali purtând discuții inclusiv cu giganții telecom Huawei și ZTE, care au deja investiții în România și sunt interesați să le extindă, sau China Nuclear Electric, cu care premierul a discutat despre proiectul reactoarelor 3 și 4 de la Centrala Cernavoda, dar și alte proiecte, cum ar fi hidrocentrala Tarnița-Lapuștești”, a declarat Remus Lăpușan, președintele PSD Cluj.
În China, premierul Victor Ponta a avut întâlniri la cel mai înalt nivel cu omologul său chinez, dar și cu președintele Republicii Populare Chineze. Faptul că la doar câteva luni de când cei doi oficiali chinezi și-au preluat mandatele iar un premier român este primit la cel mai înalt nivel, reprezintă un semnal pozitiv pentru țara noastră.
La Baku, premierul a discutat cu președintele azer despre accelerarea proiectului AGRI, prin care vor fi furnizate gaze lichefiate din Azerbaidjan, prin Georgia, către România și Europa. De asemenea, au existat discuții și cu reprezentanții companiei SOCAR, care sunt interesați de preluarea Oltchim și care vor veni în România în lunile următoare pentru discuții mai avansate.
La Astana, primul-ministru Victor Ponta a discutat cu oficialii kazahi despre memorandumul dintre statul român și The Rompetrol Group, deținut de KazMunaiGas, cât și despre acel fond de investiții în valoare de 1 miliard de dolari, pentru proiecte energetice din România, la care statul nostru va avea o participație de 20%, fără însă a contribui cu vreun ban.
La Taskent, premierul a discutat despre posibilitatea companiilor românești de IT de a participa la proiecte în Uzbekistan. De asemenea, uzbecii s-au arătat interesați de medicamentele românești, fiind interesați să importe medicamente produse de Antibiotice Iași.
PSD Cluj îi amintește dlui. Emil Boc și de vizitele din cele peste 30 de țări din ultima perioadă, cât și de întâlnirile la nivel înalt cu demnitari din state occidentale: Germania, Franța, Austria, Italia, Polonia, Spania, UE, SUA, China, aceste deplasări externe confirmând perspectiva unor noi investiții străine majore în România.