Trafic ”BLOCAT” între Gilău și Cluj-Napoca. Transportatorii fac GREVĂ. Se circulă cu viteză redusă

de clujazi

Șoferii avertizează că există o acțiune de protest a transportatorilor clujeni care afectează traficul pe DN1 în direcția de la Huedin spre Cluj-Napoca.

Transportatorii clujeni au declarat că nu desfășoară o grevă și nu blochează circulația, ci adoptă o formă de protest prin circulație cu viteză redusă. Camioanele și TIR-urile au intrat în localitatea Gilău la ora 10, circulând cu o viteză de 5 – 10 km/h, indiferent dacă vin dinspre Huedin sau de pe Autostrada Transilvania. După ora 13, o parte dintre camioane vor merge spre Cluj-Napoca, intrând în oraș până în cartierul Mănăștur.

Transportatorii au o serie de revendicări, printre care se numără:

  1. Plafonarea RCA: Ei cer plafonarea asigurărilor RCA în regim de urgență la 5.000 lei pentru categoria B0.
  2. Amendarea OUG nr. 43/1997: Transportatorii doresc amendarea Ordonanței de Urgență nr. 43/1997 privind toleranțele la mase și dimensiuni, astfel încât să fie armonizată cu Regulamentul European 1100/2008 referitor la controalele în vămi și tarifele de utilizare a rețelei de drumuri, fără dublă taxare.
  3. Tratament fiscal nediscriminatoriu: Ei solicită un tratament fiscal nediscriminatoriu pentru angajații din mediul privat în ceea ce privește alocația de cazare.
  4. RO-Etransport: Aplicarea sistemului RO-Etransport ar trebui să se facă doar pentru mărfurile cu risc fiscal ridicat, conform prevederilor Directivei Europene 2006/112.
  5. Lege anti-dumping: Transportatorii cer elaborarea în regim de urgență a Legii anti-dumping, promovată prin Ordonanța de Urgență a Guvernului, pentru eliminarea concurenței neloiale în toate sectoarele economice.

Pe lângă aceste revendicări, transportatorii semnalează și alte probleme, precum:

  • Timpii lungi la frontieră: Critică proasta gestionare a sistemului de asigurări RCA de către ASF și timpii extrem de lungi de așteptare la frontiere, care aduc pierderi zilnice de câteva sute de euro/camion pentru transportatorii români.
  • Controlul greoi al autorităților române: Se plâng de controlul greoi al autorităților române la frontiere, în special al CNAIR.
  • Nereguli privind cântările din frontiere: Semnalează nereguli privind acuratețea cântărilor la frontiere.
  • Scumpirea vignetei și acciza la motorină: Se opun scumpirii vignetei în următorii ani și valorii mari a accizei la motorină, care nu poate fi recuperată, spre deosebire de alte țări.

You may also like

Scrie un comentariu

Adblock Detected

Vă rugăm să ne susțineți prin dezactivarea extensiei AdBlocker pentru siteul nostru în browserul dumneavoastră.