Gilău. Unul dintre cele mai frumoase castele din România îşi redeschide porţile pentru vizitatori

de clujazi

Castelul Racoczi Banffy din Gilău, Cluj, o adevărată bijuterie a istoriei, îşi redeschide porţile după o renovare meticuloasă ce a durat şapte ani şi a costat 7 milioane de euro. Lucrările de restaurare au reuşit să şteargă semnele timpului, aducând monumentul la strălucirea sa de odinioară.

Renovat cu grijă, castelul va găzdui evenimente culturale şi va putea fi vizitat în curând. În cadrul festivităţilor de redeschidere, vizitatorii vor putea asista la spectacole de muzică medievală, demonstraţii de meşteşuguri străvechi şi dueluri între cavaleri, readucând la viaţă atmosfera de altădată.

Cu o istorie bogată, castelul a dobândit forma sa actuală în 1630, când principele de atunci al Transilvaniei a transformat curtea interioară, construind camere înalte, etajate şi transformând găurile pentru arme în ferestre. În perioada comunistă, castelul a servit drept orfelinat, păstrând în pereţii săi poveştile generaţiilor trecute.

Elek Nagy, proprietarul castelului, a declarat: „Am investit aici îndemnat de inimă și de suflet. Sunt născut la Cluj, sunt ardelean, iar istoria Ardealului și conviețuirea românilor și maghiarilor, sașilor și evreilor, este o cultură specială, care nu mai există în Europa.”

Castelul Racoczi Banffy din Gilău promite să devină un nou punct de atracţie turistică şi culturală, oferind vizitatorilor o incursiune fascinantă în istoria şi tradiţiile Transilvaniei.

You may also like

Scrie un comentariu

Adblock Detected

Vă rugăm să ne susțineți prin dezactivarea extensiei AdBlocker pentru siteul nostru în browserul dumneavoastră.