Dezbatere la Florești pe tema ”Someșul metropolitan”. Primăria vrea să facă piste de biciclete

de clujazi

Pe data de 8 decembrie 2023, la Florești, va avea loc o dezbatere organizată de Centrul de Inovare și Imaginație Civică (CIIC) cu privire la tema “Someșul metropolitan – Tronson Florești”. Această dezbatere face parte din seria evenimentelor publice derulate sub egida CIIC, continuând demersul început săptămâna trecută la Gilău.

Evenimentul va avea loc la Hambarul din Parcul Poligon, începând cu ora 16.30. În ultimii ani, Clujul a demarat extinderea progresivă a rețelei sale de piste de bicicletă, cu inițiativa sa captând tot mai mult atenția administrațiilor publice ale comunelor din Zona Metropolitană Cluj. În contextul Strategiei Integrate de Dezvoltare Urbană 2030 și al Planului de Mobilitate Urbană Durabilă pentru perioada 2021-2030, Zona Metropolitană își propune să capitalizeze experiența acumulată și să o extindă la nivel geografic mai amplu.

Unul dintre obiectivele propuse este amenajarea unui culoar verde-albastru pe traseul Someșului Mic, între comunele Gilău și Apahida, cu posibilitatea extinderii ulterioare către Jucu, Bonțida, Gherla și Dej.

Obiectivele specifice ale proiectului sunt:

– un portofoliu coerent de servicii ecosistemice la nivelul municipiului Cluj-Napoca și a comunelor Gilău, Florești și Apahida.

– un număr crescut al deplasărilor nemotorizate de navetă, prin integrarea pistelor pentru biciclete cu rețelele existente și cu cele propuse de transport metropolitan în comun.

– un sistem integrat al zonelor de interes istoric, turistic și natural din Zona Metropolitană Cluj și din Județul Cluj.

– o suită de trasee dedicate sportului și agrementului, gândite și proiectate în bucle coerente, sigure și interesante, astfel încât ele să se adreseze unui public cât mai larg, atât ca vârstă, cât și ca aptitudini. Mai mult, ele trebuie să încurajeze sistematic cât mai multe tipuri de sporturi, atât pe uscat, cât și pe apă, pe tot parcursul anului.

– o suită de legături funcționale cu sistemul de trasee dedicate sportului și agrementului planificate la nivel județean și regional.

”Proiectul face parte din rândul marilor proiecte de infrastructură, precum centura și metroul, prevăzute în Planul de Mobilitate Urbană Durabilă Cluj-Napoca 2021-2030, iar fiecare clujean poate veni cu o idee sau inițiativă valoroasă. Aceasta este ideea centrală a Centrului de Inovare și Imaginație Civică (CIIC), locul în care reprezentanți ai administrației publice locale, cetățeni și specialiști din mediul economic și universitar dezbat transformările și provocările urbane. Prin CIIC dorim să încurajăm participarea, implicarea cetățenilor în ceea ce înseamnă dezvoltarea Clujului și să utilizăm cât mai bine resursele creative ale comunității”, spun organizatorii.

You may also like

Scrie un comentariu

Adblock Detected

Vă rugăm să ne susțineți prin dezactivarea extensiei AdBlocker pentru siteul nostru în browserul dumneavoastră.