Bustul lui Avram Iancu, dezvelit la Aeroportul Internațional Cluj, la 10 ani de când ”poarta Transilvaniei” a fost botezată după numele marelui erou național

de clujazi

Un eveniment comemorativ a fost organizat, marți, în incinta Aeroportului Internațional din Cluj, la 10 ani de când locația poartă numele marelui erou național Avram Iancu. Cu acest prilej a fost dezvelit și bustul realizat simbolic de către artistul plastic Ioan Bolocan din Republica Moldova, bust care va sta alături de cel al lui Decebal.

În număr important au fost prezenți la manifestare delegați din Țara Moților, oficialități, istorici, muzicieni, elevi, preoți. Alături de ei au stat, printre alții, Consuli Onorifici prezenți la Cluj-Napoca, oficiali locali și județeni: prefectul Clujului, Irina Munteanu, primarul Municipiului Cluj-Napoca, Emil Boc, primarul Grigore Fati din Apahida, istoricul Ioan Bolovan din partea Institutului de Istorie al Academiei Române, inspectorul școlar general Marinela Marc și Tiberiu Groza, preşedintele Societății Cultural Patriotică ”Avram Iancu”.

Directorul General al Aeroportului Internațional Avram Iancu Cluj, David Ciceo s-a declarat mândru de faptul că instituția pe care o conduce poartă numele marelui revoluționar român. Totodată, David Ciceo a dezvăluit că până la finalul anului vor fi realizate aici investiții de peste 80 milioane de euro, parte a unui plan coerent pentru atingerea țintei anuale istorice de 7 milioane de pasageri.

Primarul Emil Boc a dezvăluit că Primăria Cluj-Napoca va omagia de asemenea memoria lui Avram Iancu prin realizarea unui centru memorial pe locul în care liderul moților și-a petrecut mare parte din anii de studiu.

Ideea inaugurării bustului din incinta Aeroportului Internațional Cluj a venit din partea profesorului Popa Irimie, membru în Consiliul de Administrație al Aeroportului.

Evenimentul s-a încheiat cu trecerea la verticală a unei formaţii de elicoptere, efectuată de Baza 71 Aeriană “General Emanoil Ionescu”.

Timp de mai multe luni, lângă bustul lui Avram Iancu din incinta Aeroportului va fi expus și un drapel de luptă al legiunilor de moți.

You may also like

Scrie un comentariu

Adblock Detected

Vă rugăm să ne susțineți prin dezactivarea extensiei AdBlocker pentru siteul nostru în browserul dumneavoastră.