Strada ”studenților” (Piezișă) va fi ”pictată” cu mii de euro. Vezi desenul câștigător

de clujazi

Câștigătorii concursului de idei Asphalt Art, în urma căruia se va realiza o pictură stradală pe strada Piezișă

Primăria Cluj-Napoca anunță câștigătorii concursului de idei pentru realizarea unei picturi stradale pe strada Piezișă, în cadrul inițiativei „Asphalt Art”, ca urmare a obținerii unui grant Bloomberg Philanthropies, prin care arta stradală este utilizată pentru a revitaliza spațiul public.

Obiectivul proiectului este întărirea colaborării dintre actorii sociali implicați în viața comunității, prin artă. Strada Piezișă, propusă pentru intervenție, este o stradă intens circulată de către studenții aflați în campusul universitar adiacent, dar și de către ceilalți locuitori și vizitatori ai municipiului Cluj-Napoca.

Câștigătorii concursului:

Premiul I: Corina Monea Șef de proiect – Echipa OCU&KERO – proiect “Ilustrație optică 3D” – 2500 USD – 11.440 lei plus contractul în valoare de 20.000 USD – 91.520 Lei pentru implementarea lucrării (conform pct. 5 alin.e) din Regulament)

Premiul II: Echipa Diana Diaconu și Berdilă Silviu – proiect ” Pas cu pas” – 1500 USD – 6.864 lei

Premiul III: Echipa Cristian Scutaru – proiect ”Un viitor verde” -1000 USD – 4.576 lei

*premiile sunt calculate la cursul valutar BNR 4,576 lei, valabil la data 28.08.2023

Tema stabilită pentru acest concurs de design a fost „Educație, cunoaștere, tineri. 2023 – anul competențelor” și se încadrează pe direcțiile europene green, digital, resilient.

Conform conceptului prezentat de autori, proiectul câștigător este descris astfel: „un peisaj desprins parcă dintr-un vis prinde contur: o iluzie optică 3D care transcede granițele realității. Asfaltul spart dezvăluie o lume subterană, o oglindire fermecată a lumii noastre. În acest univers paralel, tinerii zboară cu grație, având cărți în loc de aripi, simbol al cunoașterii și educației care îi înalță și îi transformă. Fiecare nuanță vibrantă de culoare ale personajelor, ilustrează diversitatea noastră, subliniind unitatea în diversitate. Reziliența este oglindită în capacitatea noastră de a ne adapta și crește în fața provocărilor. Asfaltul spart devine astfel poarta către o evoluție, iar educația este cheia care deschide această poartă spre noi orizonturi. În această panoramă Instagramabilă, fiecare personaj reprezintă o poveste de succes, un exemplu al modului în care educația și cunoașterea îi transformă pe tineri în lideri ai viitorului. Fiecare pagină din cărțile lor zburătoare adaugă o altă nuanță la paleta multiculturalismului, subliniind bogăția și complexitatea umanității. Prin acest desen, ne amintim că suntem toți diferiți, dar la fel de importanți și valoroși. În Anul Competențelor 2023, această ilustrație devine o fereastră către un viitor mai luminos, unde educația verde, digitală și rezilientă este fundamentul pe care se construiește o societate mai bună și mai echitabilă pentru toți.”

Echipa câștigătoare va implementa proiectul în zona pilot, conform regulamentului.

În această toamnă, după realizarea picturii stradale, va fi organizat un eveniment comunitar și educativ pe strada Piezișă, implicând tinerii și actorii interesați din oraș.Din inițiativa Asphalt Art mai fac parte mari orașe europene precum Milano sau Amsterdam, dar și orașe americane: San Diego, Miami.

Organizația Bloomberg Philanthropies investește în 700 de orașe și 150 de țări, concentrându-se pe cinci domenii cheie pentru crearea unei schimbări de durată: arte, educație, mediu, inovație guvernamentală și sănătate publică.

Municipalitatea clujeană a implementat recent o serie de inițiative din sfera artei stradale, atât prin procesul de bugetare participativă – „Artă în Curtea Școlii”, cât și prin parteneriate cu organizații locale și orașul înfrățit Nantes – pictura murală „Apropiați spargem zidurile” de pe strada Constanța. De asemenea, reamintim artiștilor locali că au posibilitatea să își exprime creativitatea pe peretele legal din cartierul Mărăști.

You may also like

3 comentarii

Sandu Bria 10 octombrie 2023 - 10:05

Să taie stâlpii de buleftrică si să baje corentu’ su’ pământ.
Imaginea aia o sa dispară rapid sub rotile masinilor când o freacă cu nisip. Iarna se dă cu antiderapant pe acolo, iar vara aduce nisip pe ulită cu aversele.
După alegeri, bien sûr.

Răspunde
Știri 10 octombrie 2023 - 10:08

Strada e pietonală! Stalpii și cablurile, lasă de dorit….

Răspunde
Sandu Bria 10 octombrie 2023 - 10:08

Știri nu pentru riverani

Răspunde

Scrie un comentariu

Adblock Detected

Vă rugăm să ne susțineți prin dezactivarea extensiei AdBlocker pentru siteul nostru în browserul dumneavoastră.