Povestea arborilor de Sequoia de la Rogojel. Trebuie să îi vezi!

de clujazi

Așezată în vestul județului Cluj, la poalele masivului Vlădeasa (parte din teritoriul cuprins în Parcul Național Munții Apuseni), localitatea Rogojel din comuna Săcuieu, se poate mândri cu doi arbori falnici de Sequoia.

În apropierea satului Rogojel, pe Dealul Domnului, se află un exemplar rar de Sequoia Gigantică adus din SUA acum mai bine de 100 de ani de fostul moșier Silvestru Gal, cunoscut sub numele de “Domnul”. Acesta a plantat copacul lângă reședința sa de vară din Cărmăzan, teritoriu care mai târziu a primit denumirea de Dealul Domnului. Copacul are o circumferință uriașă, abia cuprinsă de patru persoane și se desprinde în două tulpini gemene, înălțându-se peste arborii din jur la peste 40 de metri înălțime.

Arborele de Sequoia este un monument al naturii și un important punct de atracție turistică. De obicei, această specie gigantică de arbori crește în pădurile din Munții Sierra Nevada din California, la o altitudine de peste două mii de metri. Arborii giganți de Sequoia sunt printre cele mai înalte organisme de pe Pământ în prezent.

Numele “Sequoia” a fost dat în onoarea liderului indienilor Cherokee, Sequoyah (1776-1842). Există trei tipuri de arbori Sequoia: Redwood Californian (Sequoia Sempervirens), cunoscut și sub numele de Redwood, folosit des ca și conifer ornamental, Giant Sequoia (Sequoiadendron Giganteum), considerat cel mai mare copac în ceea ce privește volumul total, fiind ocrotit prin lege și Dawn Redwood (Metasequoia), cunoscut doar ca și fosil până în 1941 când a fost descoperit în China.

În afară de arborele de Sequoia de pe Dealul Domnului, localitatea Rogojel oferă și alte atracții turistice precum trasee montane, izvoare minerale și o biserică ortodoxă veche de sute de ani.

foto: clujtourism.ro

You may also like

Scrie un comentariu

Adblock Detected

Vă rugăm să ne susțineți prin dezactivarea extensiei AdBlocker pentru siteul nostru în browserul dumneavoastră.