Secretul lenjeriilor de pat – întreținere, alegere și recomandări

Lenjeria de pat este pe cât de necesară, pe atât de complexă în detaliile ce se impun ca diferențe. Pentru că scopul este clar acela de a oferi un grad sporit de confort, mulți se avântă la opțiunile scumpe; cum piața este ofertantă, au și de unde alege. Însă de fapt contează alte aspecte care să justifice în cele din urmă și prețul lenjeriei în cauză.

De la material la cusătură, de la model la dimensiuni, există o serie de detalii care trebuie să fie avute în vedere. Pentru că rezumăm adesea povestea lenjeriilor la un necesar, ridicăm ceva pretenții, însă prea puțin contribuim cu ceva pentru ca lenjeria să reziste, să fie cu adevărat confortabilă așa cum ne dorim.

Pentru că merită să te preocupe lenjeria

Lenjeria de pat îmbracă locul de odihnă și oferă un somn odihnitor, în condițiile în care se respectă nevoile utilizatorului, raportate la anumite aspecte: temperatură, sezon, un anumit grad de confort propriu. De aceea, universal vorbind, bumbacul este cel care îndeplinește toate cerințele pe care le poate avea cineva; lasă pielea să respire, este un material rezistent și natural și se întreține relativ ușor. Pe termen lung are șanse să fie durabil, rezistent, deci câștigă cele mai multe puncte de popularitate.

Nu este însă singura opțiune. Percale este spre exemplu tot bumbac, însă de calitate superioară. Este vestit în mod special pentru finețea sa; o astfel de lenjerie este edificatoare pentru rezistență. Țesătura aceasta ține de dispunerea firelor în mod combinat, un fir pe vertical completat cu unul pe orizontală.

O lenjerie din poplin spre exemplu, este cunoscută și pentru că prezintă marele avantaj de a nu se șifona atât de repede, încât nici nu necesită călcare strictă. Această țesătură este densă și are avantajul rezistenței la spalari frecvente, fiind tocmai indicată pentru folosire intensă.

Când vine vorba de damask, trebuie știut că acesta este bumbacul egiptean dens, cu o strălucire aparte, mătăsoasă. O lenjerie realizată din damask se definește adesea ca fiind moale și plăcută la atingere, netedă și desigur confortabilă. Așa cum se poate vedea pe lenjerii-hotel.ro spre exemplu, opțiunile în materie de lenjerii de pat sunt multiple, cu diverse trepte de calitate definite. Cei de la Brodank menționează pentru cei aflați în căutarea unei soluții ideale că şi densitatea țesăturii ori gramajul fiecărei lenjerii fac diferența din punct de vedere calitativ.

Pentru că sectorul lor de activitate ține de producția de lenjerii de pat destinate a fi folosite în unități de cazare, se raportează la recomandările pentru aceștia. Așadar, o pensiune de 3 stele poate alege o lenjerie din percale, cu un gramaj de 118 gr/mp, în timp ce un hotel de 4 sau 5 stele poate merge pe  varianta luxuriantă a unei lenjerii de 125-145gr/mp, din damasc satinat.

Între design și confort

Atât timp cât punem preț doar pe aspect și considerăm o lenjerie de pat mai degrabă un element decorativ al unei încăperi, este cert că partea de confort este ușor ignorată. Un truc în acest sens este să nu le lăsăm atrași de un design anume. Ba chiar mai mult decât atât, credem sau nu, se pare că mai puțin relevantă este încadrarea într-un stil ideal. Asta înseamnă că nu designul și coloristica vor conta, ci cât de calitativă este  o lenjerie.

În cazul hotelurilor, cel mai adesea se merge pe principiul lenjeriilor albe. Există un motiv anume pentru aceasta alegere: din punct de vedere psihologic, albul oferă senzația de confort și sporește odihna, întrucât ne duce cu gândul la imaculat, la curățenie absolută. Nu degeaba există o atracție deosebită pentru strălucirea albului. Ca semn distinctiv pentru ale lor alegeri de lenjerii, hotelierii adoptă mai degrabă ideea de a personaliza un set de pat decât pentru alegerea unor seturi colorate sau cu imprimeuri. Tocmai de aceea preferă să le realizeze la comandă. Așadar, o notă aparte, de lux, rafinament o reprezintă maniera de personalizare, de modele discrete, albe. Poate fi vorba de stilul floral, de inspirația geometrică, de orice face o notă disctinctivă.

Lenjeria de pat a devenit un lux pentru că este în măsură să ofere ceea ce toți ne dorim la final de zi: somn odihnitor. Un răsfăț la care nu putem renunţa din nevoie, însă care impune de asemenea o atenție la ceea ce alegem, anume lenjeriii de calitate.

Leave a Reply