Salve de foc trase de militari la 73 de ani de la Eliberarea Clujului

Ziua Eliberării Clujului de sub ocupație hortystă a fost marcată, miercuri, prin ceremoniile militare și religioase care au avut loc la Cimitirul Eroilor din municipiu. De această dată au fost trase trei salve de foc din partea Gărzii de Onoare în memoria eroilor căzuţi în timpul luptelor din cel de-al Doilea Război Mondial.

Evenimentul comemorativ a fost organizat de Primăria Cluj-Napoca în parteneriat cu Divizia 4 Infanterie “Gemina”, Instituţia Prefectului Judeţului Cluj, Mitropolia Ortodoxă a Clujului şi Universitatea Babeş-Bolyai.

“Acum 73 de ani am repornit pe drumul reîntregirii statului român. Dacă în 1918 tot prin efortul extraordinar al armatei române și a poporului român am reușit să fim în granițele României Mari, în 1944, România revine pe drumul reîntregirii naționale în urma pierderilor teritoriale din 1040, ne referim la odiosul diktat de la Viena, care se oprește aici. Consecințele lui nemiloase au fost oprite prin efortul armatei, a poporului, cărora astăzi la aducem mulțumire. Astăzi trăim alte vremuri, dar pericolele rămân aceleași dacă nu vom fi uniți. Avem șansa uriașă de a fi parte a Uniunii Europene, cel mai important proiect politic al continentului. Acolo este viitorul nostru, alături de Republica Moldova, apoi într-un proiect comun de țară. Aceste lucruri sunt posibile datorită Armatei Române, cel mai important pion de stabilitate al granițelor noastre, cu performanțe interne și internaționale. Astăzi putem să ne bucurăm de liniște când la 400 de kilometri de granițele noastre se stă cu glonțul pe țeavă, în primul rând datorită prestigiului Armatei, prin parteneriatele cu NATO și SUA. Sperăm la o mai bună integrare în UE, să ajungem la o armată unică europeană, acesta e drumul pe care sunt sigur că majoritatea cetățenilor o doresc”, a precizat primarul Emil Boc.

ÎPS Mitropolit Andrei a săvârșit slujba de pomenire a sufletelor celor care s-au jertfit pentru eliberarea Clujului. Acesta a făcut referire la importanța pe care ar trebui să o aibă Clujul din punct de vedere spiritual pentru neamul românesc, realizând o paralelă cu Ierusalimul descris de David în Psalmul 136.

Ceremonialul a inclus depuneri de jerbe de flori la Monumentul Ostaşului Român și Parada Gărzii de Onoare – Divizia 4 Infanterie “Gemina”.

La manifestare au participat și prefectul Aurel Cherecheș, Mihaela Suciu, președintele OF PNL, Maria Forna, președintele TNL Cluj, city-managerul Gheorghe Șurubaru, consilierul județean Gabriela Gîrboan, inspectorul școlar general Valentin Cuibus și veterani de război.

eliberarea clujului eliberarea clujului1 eliberarea clujului2 eliberarea clujului3 eliberarea clujului4 eliberarea clujului5 eliberarea clujului6

Leave a Reply