Reacții dure ale lui Kelemen Hunor și Laszlo Tokes la adresa afirmațiilor premierului Tudose

Atât peședintele UDMR, Kelemen Hunor, cât și pastorul Laszlo Tokes, așteaptă scuze de la premierul Mihai Tudose, în urma declarațiilor făcute de acesta privind autonomia Ţinutului Secuiesc, în acest caz impunându-se și demisia șefului Executivului, care afirma, miercuri, la Realitatea Tv, despre rezoluţia privind autonomia Ţinutului Secuiesc, semnată recent la Cluj-Napoca de cele trei formaţiuni politice maghiare (UDMR, PPMT şi PCM), că ”dacă steagul secuiesc va flutura pe instituţiile de acolo, toţi vor flutura lângă steag”.

Ambasadorul României la Budapesta, Marius-Gabriel Lazurca, a fost convocat deja de Ministerul de Externe din Ungaria, în urma declaraţiilor premierului Mihai Tudose.

Kelemen Hunor declară că nu se aştepta la un asemenea gest de la Mihai Tudose, pentru că nu are antecedente.

”În UE nu poţi să propui fără consecinţe politice reintroducerea pedepsei capitale şi după aceea să spui pentru o comunitate mai mică sau mai mare că nu eşti de acord cu ideile comunităţii respective şi se vor flutura, că vor fi spânzuraţi, că vor fi omorâţi. Deci din acest punct de vedere, eu cred că nici această declaraţie nu poate să rămână fără consecinţe. În primul rând, eu aştept scuze de la premierul Tudose şi retragerea acestor cuvinte”, a afirmat liderul UDMR, pentru RFI.

”La un sfert de secol de la declarația de autodeterminare adoptată la Cluj, partidele maghiare din România și-au formulat sub auspiciul oportunității punctul de vedere comun privind chestiunea autonomiei maghiare din Ardeal, respectiv celei secuiești, cu concursul   efectiv al Consiliului Național Maghiar din Transilvania și al Consiliului Național Secuiesc. După acest moment a venit ca un duș rece nechibzuita declarația dezaprobatoare a primului ministru român Mihai Tudose, în care de la autonomie a ajuns direct la spânzurarea acelor maghiari/secui care se fac răspunzători de arborarea drapelului secuiesc.

La a 450-a aniversare a Edictului de la Turda, decret emis în 1568 de către Dieta Transilvaniei prin care a fost proclamată libertatea conștiinței și a toleranței religioase pentru toți cetățenii Transilvaniei, protestăm cu indignare împotriva acestei atitudini maghiarofobe brutale a șefului guvernului român, poziție care se asemuie în felul ei doar cu antisemitismul. Este intolerabil ca unul dintre liderii unui stat european să fluture simbolul național al secuilor ca pe o „pânză roșie (însângerată)”, ațițând societatea românească majoritară împotriva maghiarimii prin criminalizarea aspirațiilor lor de autodeterminare, juste și legale.

Nici scuzele de rigoare, nincs retractarea celor spuse nu l-ar scuti pe primul ministru, doar imediata lui demisie ar mai ameliora cumva situația”, transmite și Laszlo Tokes.

Salutând declarația de protest al UDMR, acesta îi solicită președintelui Hunor Kelemen ca în cazul întârzierii demisiei lui Mihai Tudose să suspende în 24 ore colaborarea parlamentară cu partidele de guvernământ.

 

Leave a Reply