PSD Cluj îi cere lui Emil Boc să demonstreze cu fapte promisiunile legate de parcări, trafic și urbanism

de redactia

Candidații PSD Cluj aflați pe lista pentru Consiliul Local Cluj-Napoca la alegerile din iunie au prezentat în cadrul unei conferințe de presă cum știe Emil Boc să gestioneze locurile de parcare, traficul și oportunitatea în urbanism, oferind exemplul blocului de 25 de etaje pe care îl construiește firma lui Radu Vlas, care a primit în concesiune pe 37 de ani de la Primărie și terenul pe care a ridicat Multiplexul Leul din Piața Mihai Viteazul.

Asociațiile de locatari și Mănăștur s-au opus vehement realizării blocului care are 3 etaje în demisol, iar primarul interimar Radu Moisin a refuzat să semneze pentru amenajarea construcției care ar putea fi catalogată ”o rușine” la intrarea în Cluj-Napoca. În cele din urmă Primăria Cluj-Napoca a acordat toate avizele necesare consturirii celui mai mare bloc din oraș.

”Faptele ne arată ca de obicei că vorbele nu au nicio valoare. Cel puțin în ultimii 4 ani, primarul Emil Boc și administrația actuală ne-a tot explicat cât de atenți vor fi ei la regulile de urbanism și cum nu se va mai construi haotic în Cluj-Napoca. În egală măsură mă bucur că în programul fiecărui candidat în parte la Primăria Cluj-Napoca sistematizarea circulației și a parcărilor în municipiul Cluj-Napoca a devenit o prioritate. Din păcate, în cazul lui Emil Boc și a administrației PDL, de 8 ani de zile, ba chiar de 12 ani ni se spune că locurile de parcare sunt o prioritate în Cluj-Napoca, la fel ca sistematizarea circulației, deci în cazul lor la aceste alegeri nimic nou sub soare. Ceea ce doresc să vă readuc aminte este proiectul pe care l-am susținut și în 2012, îl susținem în continuare și pentru mandatul 2014-2020, și anume managementul integrat al parcărilor, pornind din cartiere, ori aici în spate să vă imaginați că într-un interval nu foarte îndelungat de timp va ajunge un bloc cu 25 de etaje, cu 3 etaje în demisol și cu încă 2 etaje în subsol, adică 30 de etaje, un mastodont care va bloca toată intrarea în Cluj-Napoca, având în spate alte blocuri cu 8 etaje, acolo unde sunt o serie de asociații de locatari care pe bună dreptate s-au opus acestui proiect extrem de periculos pentru Cluj-Napoca. Când spun periculos mă refer la faptul că el beneficiază de un CUT extrem de mare, de 6,4%, ceea ce implică pentru o construcție – o spun specialiștii – riscuri majore și nu trebuie să mergem foarte departe ca să ne dăm seama de riscul la care ne expunem, decât 200 de metri mai înspre oraș, să vedeți Tower-ul, un al proiect megaloman, care din motive financiare s-a blocat, cred că și din motive penale. Cam cum o să arate Mănășturul, poarta de vest de intrare în Cluj-Napoca, cu Tower-ul blocat, cu acest mastodont care la valoarea la care a fost estimat, oricând i se poate întâmpla ceva neplăcut, iar mai sus, spre Colina, să vedem spitalul de urgență. Am avea 3 ruine la poarta de vest a orașului, ori primăria trebuia să-și asume, așa cum declară de fiecare dată, și oportunitatea unui proiect, nu doar legalitatea. Probabl că din punct de vedere legal s-au respectat procedurile, dar ca oportunitate nu vedem cum poate fi oportun în această zonă a municipiului extrem de încărcată și cu problemele de trafic din Florești, noi estimăm că cel puțin 250 de mașini vor veni în fiecare dimineață și după masă să pornească și să parcheze aici. Cum vor sistematiza circulația la podul N, cum vor încăpea cele 250 de mașini care zilnic vin și pleacă de aici?”, a declarat consilierul local PSD Gabriel Oniga.

Expertul în fonduri europene și profesorul universitar Gabriela Ciot a menționat că proiectul blocului de aproape 30 de etaje este un alt exemplu de lipsă de viziune, de gândire prospectivă, de cum nu trebuie să arate un oraș european. ”Vedem prezentate pe diferite canale mass-media modele de orașe de alte unități administrative din UE și noi aici, în capitala Transilvaniei, vom întâmpina vizitatorii cu astfel de mastodonți. Oare aceasta înseamnă grijă față de standardul de viață al clujenilor? Am dori să știm dacă experții de la Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca au avut un cuvânt de spus asupra oportunității ridicării unor astfel de clădiri fiindcă știm că există expertiză înalt calificată de la nivelul aestei universități și cred că ar trebui să aibă un cuvânt de spus în realizarea proiectelor strategice ale municipiului nostru. Iată de ce printre inițiativele social-democraților clujeni va fi și înființarea acestui consiliu al rectorilor, al oamenilor de afaceri, al experților pe anumite domenii, pentru a putea vorbi despre politici urbane situându-ne în UE și prin fapte”.

Ioan Păcurar a afirmat că motivul pentru care PSD îl susține pe candidatul Octavian Buzoianu la Primăria municipiului Cluj-Napoca este faptul că a propus un proiect pe termen lung, pe 40 de ani, care vizează dezvoltarea orașului din toate punctele de vedere ”și nu proiecte populiste care se vând la fiecare 4 ani de către unii din candidați”.

bloc 25 etaje

You may also like

Scrie un comentariu

Adblock Detected

Vă rugăm să ne susțineți prin dezactivarea extensiei AdBlocker pentru siteul nostru în browserul dumneavoastră.