Prefectura depune denunț penal pentru situația gravă de la Pata Rât. Clujul mai poate rezista maxim 3 luni

de admin

Întregul județ este pus pe jar de criza depozitării deșeurilor. Depozitul temporar, care primește deșeuri din tot Clujul, a fost declarat ilegal, iar noul depozit amenajat de compania Brantner Vereș, autorizat, poate să reziste doar 3 luni de zile. Prefectura Cluj a anunțat astăzi că va depune denunț penal pentru aducerea în fața instanței a celor responsabili pentru această situație.Prefectura, foto Otilia Muresan

“Cineva trebuie să dea socoteală în legătură cu proiectul. Măcar să-și ceară scuze public”, a spus prefectul Gheorghe Vușcan.

Vechea rampa de gunoi de la Pata Rât trebuia să fie închisă, la fel ca restul depozitelor neconforme din județul Cluj, în caz contrar statul român urmând să fie penalizat cu sume uriașe de către Comisia Europeană. Proiectul de închidere a rampei, coordonat de către Consiliul Județean Cluj, prevede și desenarea unui contur în interiorul căruia să se desfășoare acest proces.

Depozitul temporar pe care Vereș a acceptat să depoziteze gunoaiele județului este situat în interiorul unei curele de protecție inclusă în acest contur, lucru care i-a adus pe cap șefului de la Brantner-Vereș un proces penal cu Garda de Mediu, care va fi încheiat în 30 aprilie.

Între timp, Vereș a achiziționat la marginea conturului un teren în suprafață de 2 ha, pe care să depoziteze în mod legal deșeurile. Problema este că acest teren poate să reziste doar 3 luni la actualul ritm de depozitare. S-ar mai putea trage de timp dacă în județ ar mai fi autorizate și alte rampe temporare, până la finalizarea primei celule a Centrului de management integrat al deșeurilor, în decembrie 2013, iar în acest sens au fost inițiate demersuri din partea administrațiilor locale din Dej, Gherla și Câmpia Turzii.

Totodată, Primăria Cluj-Napoca a clarificat situația juridică a terenurilor din jurul respectivului inel de protecție de la Pata Rât, pentru ca Vereș să-și poată extinde depozitul temporar. Municipalitatea a putut să finalizeze acest proces doar acum pentru că din partea Consiliului Județean Cluj abia în noiembrie 2012 s-a transmis conturul exact al inelului de protecție, care a suferit de-a lungul ultimilor 2 ani numeroase modificări de formă.

În ciuda faptului că după îndelungi zbateri s-a reușit din partea Consiliului Județean trasarea unui contur final, după analizarea proiectului s-a constatat că acesta este prost întocmit de către consultanții greci contractați de către Ministerul Mediului deoarece se intersectează cu Centura Ocolitoare Vâlcele-Apahida și trebuie să fie revizuit acum.

Prefectul a menționat că în acest caz trebuie să fie luat în considerare și faptul că actualul contract pentru depozitarea deșeurilor a fost semnat pe o perioadă de 8 ani de zile cu Vereș, “à la băieții deștepți”, iar acum se impune ca firma să suporte și niște pierderi, nu doar câștiguri. Vușcan a citat din respectivul contract încheiat de Primăria Cluj-Napoca, potrivit căruia firma se angajează să depună deșeurile în “depozite autorizate”, adică și în afara județului. În apărea sa, Eugen Vereș a menționat că transportul se va efectua pe banii Primăriei, care în baza aceluiași contract, se angajează să asigure pe raza municipiului amenajarea unui depozit autorizat.

Situația de la Cluj-Napoca nu este singulară în România, doar 15% din depozitele existente fiind autorizate să funcționeze.

Întârzieri și cu depozitul ecologic de la Feleacu

Nu numai prima celulă ecologică înregistrează întârzieri în amenajare (întârzieri provenite după falimentul firmei Confort, care a câștigat licitația de construcție). Depozitul care ar urma să fie amenajat pe raza comunei Feleacu se lovește de un alt tip de blocaj, unul administrativ.

Consiliul Local al comunei a aprobat închirierea unei suprafețe de 60 ha de teren către Consiliul Județean Cluj la prețul de 1,2 euro/mp/an, sumă care să fie modificată în urma unor negocieri. Administrația județeană a refuzat să se prezinte la negocieri, menționând că terenul ar trebui să fie cedat în mod gratuit de către Primăria Feleacu, dată fiind criza depozitării deșeurilor din județ.

Viceprimarul Jakabffy Barna a spus astăzi că din păcate comuna Feleacu a fost nevoită să contracteze serviciile unei case de avocatură pentru a forța Consiliul Județean Cluj să iasă la dialog. Totodată, dânsul a precizat că o asemenea suprafață de teren nu va fi cedată niciodată în mod gratuit către CJ.

You may also like

Adblock Detected

Vă rugăm să ne susțineți prin dezactivarea extensiei AdBlocker pentru siteul nostru în browserul dumneavoastră.