PNL Cluj dorește să oprească PSD-ul din naționalizarea pensiilor românilor

Miza sunt cele 9,1 miliarde de euro adunați în conturile fondurilor de pensii din Pilonul 2, privat, bani pe care românii au dreptul să-i ceară la pensionare pe toți într-o singură tranșă sau sub forma unor plăți lunare, pe lângă pensia de stat. Guvernul PSD-ALDE încearcă să naționalizeze banii pentru a putea să-și acopere promisiunile electorale și să șteargă din rușinea dezastrului economic spre care se îndreaptă bugetul de stat.

PNL Cluj se alătură campaniei naționale a liberalilor, derulată sub sintagma “Oprește furtul lor”, pentru conștientizarea importanței Pilonului 2 și pentru a opri PSD-ALDE din faultarea, încă o dată, prin Ordonanță de Urgență, a acestei părți din pensie.

Angajații până în 45 de ani contribuie astăzi cu 25% cumulat din salariu la două sisteme de pensii: una de stat (Pilonul 1) respectiv una privată, suplimentară (Pilonul 2). Din acest procent, doar 3,75% merg către Pilonul 2, administrat de fonduri private. La Pilonul 1, contribuția angajatului e de 21,25% din salariul brut.

Valoarea pensiei private pe care o va avea fiecare cetățean e dată de suma acumulată la finalul stagiului de cotizare. Peste 4 milioane de români contribuie la Pilonul 2.

Pilonul public nu reușește să acopere singur plata pensiilor și merge pe un deficit de 14 miliarde de lei, bani care au trebuit să fie acoperiți anul trecut din bugetul de stat. Așa e însă peste tot în Europa, sistemul public de pensii e deficitar, tocmai de aceea s-a adoptat și obligativitatea contribuției la fonduri private.

Dacă punctul de pensie pe care se bazează Pilonul 1 s-a devalorizat față de inflație cu 5,8%, sistemul Pilonului 2 oferă 5,3% randament peste rata inflației, cel mai mare randament din Europa, după Croația.

Cu toate acestea, Guvernul PSD a decis în ultimii ani să reducă nivelul contribuției la Pilonul 2, de la 5,1% la 3,75%, adică mai mulți bani din felia de 25% către pilonul public de pensii, care merg către bugetul de stat.

Statisticile arată că acum există 11.700 de lei în medie acumulați pentru fiecare contribuabil în Pilonul 2, bani care de mâine ar putea dispărea din conturile românilor.

“Dragnea și Tăriceanu propun jaful secolului din banii de pensie ai românilor. PSD și ALDE vor să desființeze Pilonul 2 și să pună mâna pe banii românilor. PNL propune din contră creșterea contribuției la Pilonul 2. Erau 5,1% contribuție la Pilonul 2, dar după așa-zisa reformă fiscală a PSD s-a redus la 3,75%. Trebuia să ajungă la 6% inițial, conform legii. PSD discută de naționalizarea Pilonului 2 de pensii. Discutăm de 9,1 mld. euro, bani care sunt ai românilor, o parte din ei sunt investiți în titluri de stat. Practic cu cel puțin 6 mld. euro aceste fonduri împrumută statul român. Cerem să se respecte legea de 6%, urmând să se facă o creștere treptată până la 8% pe Pilonul 2. Nu discutăm de scăderea punctului de pensie sau de creșterea contribuției, ci de cum se împart cei 25%. Dorim doar să asigurăm pensiile generațiilor viitoare. Nu ai ce să te bagi peste proprietatea cetățeanului, peste un sistem care funcționează. Dacă vor să fure din pilonul 2, o vor face prin Ordonanță de Urgență, care poate să fie blocată sau atacată decât de Avocatul Poporului. Cetățenii trebuie să fie informați. Facem această campanie de informare pentru a preîntâmpina orice furt”, a declarat Zoltan Coraian, vicepreședinte PNL Cluj.

Dacă PSD nu modificare legea și păstra contribuția de 5,1% în Pilonul 2 de pensii, fiecare român ar fi acumulat deja 18.000 de lei. Astăzi însă suma ajunge la 15.600 de lei.

Dacă pe Pilonul 1 se calculează pensia în funcție de salariul brut național, dacă se investește mai mult în Pilonul 2 se acumulează mai mult direct pentru cetățean. Dacă guvernul decide creșterea contribuției pe Pilonul 1, nu se simte pentru cetățean.

Simulările arată că dacă pe Pilonul 2 românii ar acumula cât propune PNL prin contribuția de 8%, fiecare cetățean ar dispune la final de staggiu de cotizare de 80.000 de euro.

“Îi solicit public lui Liviu Dragnea să oprească cel mai mare jaf al României de la comuniști încoace. Nu e nicio diferență între naționalizarea pilonului 2 de pensie preconizată a fi făcută și naționalizarea caselor de către comuniști. Dreptul de proprietate e sacru și inviolabil. Nimeni nu poate să se atingă de un drept de proprietate fără să-i fie atrasă răspunderea dîn punct de vedere politic în primul rând. Români, treziți-vă până nu veți rămâne fără bani în conturile pe care le aveți. Când spunem Guvern, spunem Liviu Dragnea. Le cer românilor să se trezează, să semneze petiția pe site-ul PNL, să-și manifeste dezaprobarea față de acest demers, atât online, cât și în stradă. Mâine voi sesiza Comisia Europeană cu privire la tentativa de jaf PSD-ALDE pentru ca CE și dl Junker prin mecanismele la dispoziție și obligația de a interveni, de a preveni orice furt public, să ia măsuri de îndată. Nu cred că s-a mai întâmplat un astfel de lucru într-o țară din Uniunea Europeană. E ca și cum ca român aș avea în cont 40.000 de euro, iar de mâine nu mai am nimic, ia statul totul”, a declarat președintele PNL Cluj, europarlamentarul Daniel Buda.

La nivel național 3000 de voluntari sunt implicați în campania PNL.

Leave a Reply