Peste 2000 de apartamente vor fi reabilitate de Primăria Cluj-Napoca din fonduri europene

Peste 2.000 de apartamente vor fi supuse reabilitării termice cu sprijinul Primăriei Cluj-Napoca și cu accesarea de fonduri europene, în baza unei hotărâri adoptate în ședința de marți a Consiliului Local.

“În această zi, în Consiliul Local s-a aprobat documentația tehnico-economică pentru reabilitarea a 30 de blocuri din Municipiul Cluj-Napoca. Sunt peste 2.000 de apartamente care vor fi reabilitate termic, valoarea totală a proiectului fiind de aproximativ 4 milioane de euro. Pentru acestea vom pregăti cereri de finanțare pentru noua perioadă programatică 2014-2020 de fonduri europene”, a declarat Ovidiu Cîmpean, directorul Direcției de Dezvoltare Locală din cadrul Primăriei Cluj-Napoca.

O parte dintre acestea, 18 blocuri, au fost pregătite pentru reabilitare din etapa trecută, însă sunt și blocuri noi care intră la finanțare. De asemenea, în acest moment municipalitatea se află în procedură de achiziție a serviciilor de proiectare pentru alte 25 de blocuri.

Cheltuielile eligibile ale proiectului sunt în cuantum de 50%, din partea UE, 10% din partea Guvernului României și 20% din partea asociației de proprietari, respectiv 20% din partea Primăriei Municipiului Cluj-Napoca.

“Practic pentru asociațiile de proprietari se obțin fonduri nerambursabile de 80% din valoarea totală a proiectului. Mai mult, contribuția de 20% a asociației de proprietari poate fi plătită eșalonat, pe o perioadă de 7 ani, va fi trecută la impozit, deci nu trebuie plătită pe loc toată suma. Desigur, asociațiile de prorpietari care au deja suma strânsă în anii anteriori pot să o plătească integral”, a adăutat Ovidiu Cîmpean.

Creşterea eficienţei energetice a blocurilor de locuinţe din Municipiul Cluj-Napoca finanţate prin POR 2007-2013 a adus și recunoaștere națională administrației locale din partea unor asociații de specialitate care au arătat că Primăria Municipiului Cluj-Napoca și beneficiarii realizează astfel o economie cumulată de energie de 20370 MWh/an și o economie cumulata de emisii de 15780 CO2 t/an, respectiv cu 72% mai puțină energie utilizată (kWh/mp/an) în cele 38 de blocuri de locuinţe reabilitate deja.

Leave a Reply