Olanda promite ajutor Republicii Moldova şi o îndeamnă să se reorienteze pe piaţa UE

de clujazi

Matthijs van Bonzel, ambasadorul Olandei în România şi Republica Moldova, a declarat miercuri, la Chişinău, că Moldova trebuie să se reorienteze pe piaţa UE şi că Olanda poate oferi asistenţă pentru creşterea calităţii producţiei agricole.

“Republica Moldova trebuie să se reorienteze pe piaţa Uniunii Europene. Noi vă putem oferi asistenţă în creşterea calităţii producţiei agricole în conformitate cu standardele Uniunii”, a spus Matthijs van Bonzel, în timpul unei întrevederi cu preşedintele moldovean, Nicolae Timofti, potrivit unui comunicat de presa emis de Administraţia Prezidenţială de la Chişinău.

Diplomatul olandez a mai spus că, după semnarea Acordului de Asociere, principala preocupare a autorităţilor de la Chişinău ar putea fi crearea condiţiilor de acces pe pieţele Uniunii Europene pentru intreprinderile şi producătorii mici şi mijlocii, inclusiv agricultori, din Republica Moldova.

Prinsă între Rusia şi Occident, Moldova vede UE drept singura opţiune

Diplomatul olandez a subliniat necesitatea utilizării transparente a fondurilor oferite de partenerii externi Republicii Moldova.

La rândul său, Nicolae Timofti a mulţumit pentru susţinerea oferită de Olanda în parcursul european al Republicii Moldova şi pentru ratificarea Acordului de Asociere de către Parlamentul de la Haga.

De asemenea, Timofti a apreciat sprijinul acordat de Regatul Ţărilor de Jos în domeniul reformei justiţiei, pe parcursul ultimilor ani.

Van Bonzel a declarat marţi, într-o conferinţă de presă ţinută la sfârşitul mandatului său, că instituţiile din sistemul judiciar al Republicii Moldova au nevoie de sprijin şi de încurajare, buna funcţionare a statului şi economia fiind importante.

Matthijs van Bonzel a vorbit despre un program de suport pentru guvernul moldovean, referitor la justiţie, programul fiind dezvoltat “în strânsă colaborare cu România”.

Ambasadorul a spus că instituţiile din România care funcţionează, DNA, DIICOT, CSM, au echivalent la Chişinău şi că acestea au nevoie de sprijin şi trebuie să fie încurajate. Diplomatul a mai spus ca nu este suficient sa fie indicate nişte direcţii pentru Moldova, ci este necesar ca oamenii să se întâlnească pentru a lucra împreună “judecătorii cu judecătorii, grănicerii cu grănicerii”.

You may also like

Adblock Detected

Vă rugăm să ne susțineți prin dezactivarea extensiei AdBlocker pentru siteul nostru în browserul dumneavoastră.