Marius Nicoară acuză de abuz instituțional coaliția parlamentară PSD-ALDE

Şedinţa de plen a Senatului, convocat în sesiune extraordinară, a fost suspendată marţi, 8 august 2017, din lipsă de cvorum. Potrivit senatorului Marius Nicoară, cu toate acestea, Coaliția PSD- ALDE  a tratat cu “superficialitate” faptul că și-au înregistrat prezenţa 58 de senatori, minimul necesar fiind de 69 de senatori. Ședința a continuat cu informarea privind proiectele de lege pentru aprobarea Ordonanțelor de Urgență ale Guvernului Tudose înregistrate la Biroul Permanent al Senatului, în data de 7 august 2017, și care urmează să fie avizate de către comisiile permanente în termenele stabilite.

”De asemenea la nivelul Biroului Permanent al Senatului s-a creat un abuz instituțional prin încălcare cutumelor și regulilor parlamentare, prin prezența domnului ministru al Apărării Naționale, domnul senator Adrian Țuțuianu, care are și calitatea de secretar al Biroului Permanent, fiind în incompatibilitate în această calitate.  Dacă analizăm Legea nr. 161 din 19 aprilie 2003 privind unele măsuri pentru asigurarea transparenţei în exercitarea demnităţilor publice, a funcţiilor publice şi în mediul de afaceri, prevenirea şi sancţionarea corupţiei, la alineatul (1) al articolului 84 se precizează că : 1) Funcţia de membru al Guvernului este incompatibilă cu exercitarea următoarelor funcţii sau calităţi:

  1. a) orice altă funcţie publică de autoritate, cu excepţia celei de deputat sau de senator ori a altor situaţii prevăzute de Constituţie;

Prin prezența domnului Țuțuianu (care trebuia să renunțe la calitatea de membru al Biroului Permanent al Senatului din momentul desemnării sale ca ministru, conform și  Legii nr.115/1999 privind responsabilitatea ministerială, republicată și a Legii nr.90/2001 privind organizarea și funcționarea Guvernului României și a ministerelor, republicată), Coaliția PSD+ALDE și-a asigurat cvorumul de ședință în acest for decizional al Senatului.  Cu toate solicitările reprezentanților Grupului PNL – Senat privind incompatibilitatea domnului Țuțuianu și a nelegalității cvorumului Biroului Permanent, actuala putere a convocat Plenul.

În acest sens se observă încă o dată abuzuri ale actualei puteri și chiar încălcarea principiilor de organizare ale Regulamentului Senatului, interpretându-se subiectiv prevederi regulamentare pentru justificarea unor acțiuni care trebuie să urmeze calea procedurilor parlamentare tipice și ordinare.

De asemenea, dacă se analizează avizele cu recomandări ale Consiliului Legislativ privind cele nouă Ordonanțe de Urgență adoptate de Guvernul Tudose în ziua de 4 august 2017, se observă că acestea sunt susceptibile de neconstituționale și se poate considera că Parlamentul României redevine doar o anexă a intereselor domnului Dragnea.

Astfel, folosindu-se un mod de abordare discreționar, se demonstrează încă o dată că principiile constituționale de organizare ale Parlamentului României, dar în special ale Senatului, sunt doar “detalii” pentru interesele Coaliției PSD – ALDE”, precizează Marius Nicoară.

Leave a Reply