Mara Mareș în fruntea TNL pentru următorii 2 ani

Tinerii naționali liberali și-au votat duminică noul președinte, în cadru Congresului Tineretului Național Liberal, organizat la Palatul Parlamentului. În urma voturilor, Mara Mareș a câștigat șefia partidului, învingându-i pe ceilalți doi candidați, Radu Surugiu și Glad Varga.

Congresul TNL a adunat duminică aproximativ 1200 de delegați tineri liberali din întreaga țară, care și-au votat noul președinte pentru următorii 2 ani. În lupta pentru acest post au intrat Mara Mareș, Radu Surugiu și Glad Varga. După susținerea moțiunilor de către cei trei candidați, tinerii liberali au fost invitați să voteze, la urnele amplasate în spatele sălii în care a avut loc întâlnirea. În urma primei proceduri de votare, din totalul de 1073 voturi valabile, Mara Mareș a adunat 513, Radu Surugiu 348, iar Glad Varga 212 voturi. După aflarea rezultatele primei etape, Glad Varga a anunțat că-l susține pe Radu Surughiu în lupta din etapa a doua, iar dacă Surughiu câștigă, Varga ocupă funcția de secretar general al TNL. Bătălia finală s-a dat între Surugiu și Mareș, în cea de-a doua etapă de votare, în urma căreia, din totalul de 1052 de voturi valabile exprimate, Mara Mareș a fost desemnată noul președinte TNL, cu 545 de voturi. Contra candidatul ei a adunat 496 de voturi în cel de-al doilea tur.

Mara Mareș, noul președinte TNL

”#MaraTonul Schimbării” a fost sloganul câștigător al Mare Mareș. De-a lungul campaniei electorale, aceasta s-a axat pe dezvoltarea TNL pe 3 piloni principali: comunicare, resurse umane și relația cu PNL. În viziunea Marei, comunicarea între membrii partidului și comunicarea cu oamenii, trebuie să se realizeze prin mesaje simple, bazate pe substanță, sinceritate și surpriză. Mesajele exprimate clar trebuie să abordeze nevoi sociale reale, care să genereze agendă și dezbatere publică. Investiția în profesionalizarea resursei umane reprezintă un element important. ”Ce ne rămâne de făcut este să investim în noi înșine, să ne dezvoltăm competențele și să dobândim cunoștințe și abilități”, crede Mara Mareș. Relația cu seniorii trebuei să se  bazeze pe reciprocitate, să conducă înspre completare și înspre anticiparea și suplinirea nevoilor celuilalt. În discursul de susținere a candidaturii, aceasta a subliniat faptul că își dorește ca TNL să atragă oameni noi, dar să-i promoveze și pe cei vechi. ” Este clar că alegerile locale și generale din 2016 au dus o lipsă și această lipsă o reprezintă tinerii și asta m-a determinat să candidez. Pentru că tineretul național liberal de astăzi trebuie să se adreseze tuturor categoriilor de vârstă”, a spus Mareș. De asemenea, aceeasta a declarat că este conștientă de aptitudinile sale de lider și că acei oameni care o judecă, greșesc. ” Dacă voi fi aleasă, alegerea mea se datorează vouă, iar eu nu-mi doresc să câștig președenția TNL ca să pot eu să fac carieră în politică. Îmi doresc ca eu să câștig șefia ca să ma zbat pentru cariera voastră politică. De azi construim împreună. Toată lumea simte nevoia unei schimbări profunde. Acesta este momentul schimbării. Noi, împreună, vom fi principalul motor de creştere al PNL. Nu voi tolera nicio nostalgie din vremea USL-istă. Orice blat cu PSD va fi sancţionat dur ”, a mai spus aceasta.  La aflarea rezultatelor, noul președinte TNL a declarat că ”Acesta este cel mai onorant moment pe care eu l-am trăit până astăzi. Vă mulțumesc din tot sufletul pentru încrederea acordată, sunt măgulită de alegerea voastră!”, a spus Mara Mareș.

Competiția internă din cadrul TNL, a agitat apele în partid

De-a lungul campaniei electorale pentru șefia TNL, au apărut mai multe zvonuri referitoare la susținătorii fiecărui candidat în parte. Mareș ar fi fost susținută de liderul PNL, Ludovic Orban, Surugiu ar fi fost susținut de fostul deputat Mihai Voicu, în timp ce Glad ar fi avut susținerea lui Cristian Bușoi, președintele PNL București. La întâlnirea de ieri, de la Palatul Parlamentului, Ludovic Orban, prezent printre tinerii naționali liberali, a spus că nu a declarat vreodată public pe care dintre candidați îl susține, dar are dreptul de a susține pe unul dintre cei trei. Prin această declarație, liderul PNL a atacat echipa lui Surugiu, pe care o acuză de victimizare în campania electorală, prin răspândirea zvonului că oameni de-a lui Ludovic Orban au dat telefoane înainte de congres, pentru atragerea susținătorilor pentru Mara Mareș.

Congresul de duminică a început la ora 12, iar după 7 ore, Tineretul Național Liberal nu avea încă un președinte. Procedurile de vot au fost anevoioase, delegații stând minute în șir la coadă pentru a vota, iar mai apoi s-a așteptat rezultatul voturilor. Candidații le-au cerut participanților să nu-și piardă răbdarea și să voteze și-n a doua etapă. La întâlnirea TNL de duminică, pe lângă Ludovic Orban, au  mai fost prezenți copreședinții TNL, Costel Alex și Sorin Moldovan, președintele PNL București, Cristian Bușoi, vicepreședintele PNL, Iulian Dumitrescu și deputatul Florin Roman.

Ionela Avram

Leave a Reply