Mai multe puncte gospodărești îngropate la Cluj. Poliția Locală susține acțiunile de protejare a mediului

de clujazi
Tomberoane ingropate

Primăria Cluj-Napoca a anunțat că acțiunile de amplasare a punctelor gospodărești îngropate vor continua atât până la finalul acestui an, când vor exista cel puțin 25 de astfel de puncte, cât și în viitor, fiind pregătit un lot de încă 100 de puncte de colectare. Poliția Locală sprijină acțiunile de colectare a deșeurilor și de protejare a mediului, aplicând amenzi celor care încalcă legea.

În cadrul conferinței de presă desfășurată marți, în Sala de Sticlă a primăriei, edilul Emil Boc a precizat faptul că, pentru autoritățile clujene, aspectele ce țin de politica de mediu sunt extrem de importante. Astfel, s-a anunțat faptul că din cele 100 de puncte gospodărești îngropate, care sunt în proces de realizare, cel puțin 25 vor fi date în folosință până la finalul acestui an.

Din luna octombrie s-a demarat o amplă acțiune de colectare separată și gestionare a deșeurilor. Primul pas al acestei acțiuni s-a orientat către zonele de case din municipiu, unde sunt incluse aproximativ 18,500 de gospodării individuale. Primăria a solicitat celor două firme de salubrizare respectarea legii 211/2011, privind colectarea selectivă pe două fracții, respectiv fracția uscată și fracția umedă.

”În urma acțiunilor demarate în 16 octombrie, acțiuni monitorizate săptămânal, s-a observat o creștere semnificativă a gradului de colectare selectivă a deșeurilor, în unele locuri chiar de 50%. Dacă într-o săptămână se adunau 4 tone dintr-un sector, s-a ajuns la 6 tone colectate săptămânal. Acțiunile pentru zonele de case vor continua în permanență, cu acțiuni de informare, voluntariat și monitorizare”, a declarat city managerul Gheorghe Șurubaru.

S-au desfășurat și acțiuni de informare a cetățenilor, prin distribuirea unor materiale informative, activități la care au partipat Poliția Locală și voluntari din universitățile din Cluj-Napoca.

Privirea s-a îndreptat și către zonele cu blocuri din oraș. În acest caz s-a implementat deja primul proiect cu 100 de puncte gospodărești îngropate. Până în acest moment există 12 puncte îngropate, urmând ca până la finalul anului numărul lor să se ajungă la cel puțin 25, în toate cartierele municipiului. Alături de Poliția Locală, voluntari și Direcția de Ecologie Urbană, a fost demarat un proiect ca la toate asociațiile de propietari care sunt arondate la aceste puncte gospodărești îngropate, să aibă loc întâlniri cu scopul informării despre modul de utilizare și gestionare a deșeurilor din aceste locuri. Până în acest moment au avut loc 31 de astfel de întâlniri.

Marcel Bonțidean, directorul general al Poliției Locale, a declarat în cadrul aceleiași conferințe, faptul că se fac permanent monitorizări a rampelor deșeurilor menajere. Poliția acționează permanent pentru a avea în Cluj și în proximitatea acestuia un mediu curat. În acest sens, în data de 26 noiembrie, polițiștii locali au reușit să prindă un conducător auto care desfășura acțiuni ilegale, într-un domeniu cu potențial toxic major. Individul deversa în canalul de levigat de la Pata Rât ape fecaloid-menajere dintr-o autocisternă. Potrivit directorului general, deșeurile erau aduse din comuna Apahida, iar autocisterna aparținea unei firme din comuna Luna. Conducătorului auto i-au fost aplicată amenda maximă prevăzută de lege, și anume 6 000 lei. În acest an au fost aplicate 636 de sancțiuni contravenționale privind curățenia.

Ionela Avram

You may also like

Scrie un comentariu

Adblock Detected

Vă rugăm să ne susțineți prin dezactivarea extensiei AdBlocker pentru siteul nostru în browserul dumneavoastră.