Lider din Catalonia, la Cluj: independența e pe val înainte de următoarele alegeri

Catalonia

Marc Gafarot i Monjó, coordonatorul departamentului de politică externă al Partidului Democrat European Catalan, a fost prezent, miercuri, la Cluj-Napoca, unde a vorbit cu jurnaliștii despre problemele cu care se confruntă Catalonia în urma referendumului pentru declararea independenței.

Marc Gafarot este de părere că Guvernul de la Madrid a trimis Spania înapoi în istorie spre regimul dictatorial Franco (asemuire trăită de cei vârstnici) și pe calea Turciei lui Erdogan, lipsită de drepturile omului.

Speranțele catalanilor care luptă pentru independență se îndreaptă pe termen lung către generația tânără, tot mai bine pregătită, iar pe termen scurt – către alegerile din 21 decembrie, care au puterea de a demonstra validitatea solicitărilor autonomiștilor. Nu va fi ușor, mai ales după răspunsul în forță al puterii de la Madrid, care a reacționat brutal în raport cu votanții de la refendum.

„Cu cât oamenii sunt mai tineri, cu atât se declară mai pro-independență. Doar bătrânii se tem de posibile consecințe negative”, a precizat Marc Gafarot.

Catalonia este dezamăgită și de răspunsul slab al Uniunii Europene față de încălcarea flagrantă a drepturilor omului, în condițiile în care 8 foști miniștri sunt incarcerați politic, iar alți cinci lideri se află în exil în Belgia – președintele Carles Puidgemont alături de membrii cabinetului său.

Uniunea Europeană se pare că îți acordă atenție doar dacă este sânge pe străzi. Noi nu vom recurge la asta cu toate că am fost victimele utilizării brutale a forței de către polițiști și alte organe ale statului.

Evoluția ideii de autonomie în Catalonia este istorică și nu a fost marcată de violențe, e un răspuns la ignoranța de care au dat dovadă elitele politice din Spania. Gafarot a enumerat, rând pe rând, toate instrumentele democratice la care a apelat regiunea pentru declararea independenței, măsuri aprobate cu largă majoritate și în capitală, pentru ca ulterior să fie date uitării. Referendumuri anterioare, contestate de Curtea Supremă de Justiție și Curtea Constituțională, au fost transformate în consultări publice, fără efect. Aceasta a transformat în timp ideea autonomiei într-una modernă pentru independență.

La următoarele alegeri vor exista două blocuri principale – pro-autonomie, respectiv pro-uniune, însă un rol decisiv îl va avea și tabăra de mijloc, care nu se declară susținătoare a autonomiei extinse, dar nu are nimic împotriva auto-determinării. Gafarot atrage atenția asupra faptului că și în rândul autonomiștilor părerile diferă.

8 miniștri, 6 bărbați și 2 femei sunt în închisoare, și 2 activiști civici sunt în închisoare, acest lucru ne-ar putea duce la concluzia că suntem în stare de violare a drepturilor democratice. După alegerile din 2015, unde am avut majoritate în parlamentul catalan, o susținere largă, unde o largă majoritate a aprobat un referendum validat de cetățeni, nimeni nu se aștepta la acest rezultat final.

Chiar și condițiile de organizare a referendumului au fost excepționale, cu urne de vot furișate în regiune din Nordul Spaniei.

Catalonia are soluție și pentru Transilvania

Marc Gafarot a indicat că minoritatea maghiară din România are dorințe puternice de autonomie, care ar putea fi satisfăcute printr-o reorganizare administrativ-teritorială de tip federalist. Acesta consideră că și mulți dintre români ar susține demersul întrucât nu sunt de acord cu guvernarea de la București.

Totul depinde însă și de cât de puternică e dorința pentru autonomie a societății. Spre exemplu, Țara Bascilor, care a protestat în stradă cu peste 40.000 de persoane față de situația din Catalonia, e mulțumită cu gradul de autonomie negociat cu Madridul, care a presupus multe beneficii de ordin financiar. Bascii însă au un trecut de violențe, la care s-a renunțat recent.

Politicianul catalan a fost invitat să susțină o conferință de presă la Cluj-Napoca, în incinta sediului Partidului Popular al Maghiarilor din Transilvania (PPMT), parteneri sub sigla European Free Alliance.

Leave a Reply