HC Kinetic a adus la Cluj-Napoca cel mai modern posturograf din țară. Detectează o serie de probleme prin metode non-invazive

HC Kinetic este unul dintre cele mai noi si performante centre de recuperare din Cluj-Napoca, reușind să aducă în orașul nostru, printr-o investiție importantă, unicul aparat din țară care efectuază analiza posturală globală prin cele mai moderne tehnologii non-invazive. Aparatul inovativ reușeste să ofere o gamă foarte largă de diagnostice în domeniul recuperării medicale.    hc kinetic 5

Hajni Chelaru, manager la HC Kinetic și Terapeut Osteopat cu studii de specialitate în Italia, explică cum funcționează posturograful său Global Postural System și care sunt avantajele sale în prevenția unor boli grave.

Aparatul e unic în regiunea noastră, este cel mai nou model din țară și este importat de la italieni, ei fiind mari specialiști în Posturologie. Practic aparatul realizează niște fotografii performante în urma cărora noi observăm detalii relevante, ceea ce un terapeut sau un medic nu vede cu ochiul liber, deoarece poza e făcută și analizată cu anumite grafice într-un sistem special, iar noi ne dăm seama foarte bine de asimetriile corpului, lucru care poate duce la declararea unui diagnostic corect.

În privința diagnosticelor pe care aparatul le poate identifica, Hajni Chelaru spune că sunt nenumărate, datorită diverselor poziții în care aparatul poate face măsurători. O caracteristică importantă este capacitatea de analiză podometrică complexă și dinamică. Majoritatea problemelor pornesc de la bază, iar podoscopul poate detecta cele mai ascunse tulburări de statică a piciorului.

Avem zece moduri în care facem analiza podometrică: cu ochii deschiși, cu ochii închiși, cu capul înclinat în stânga și în dreapta, cu capul pe spate, cu dinții strânși, cu gura deschisă. Putem face o analiză specială și pentru cei care au aparat dentar. Aceste măsurători, sunt foarte importante, pentru că dacă îmi înclin capul într-o parte sau alta, intră în funcție o catenă musculară sau cealaltă, iar pentru noi, ca specialiști, e foarte ușor să vedem contracturile musculare și de unde pornesc problemele, durerile și deranjul. Dacă am găsit cauza, e foarte ușor să lucrăm pe respectiva parte musculară, sau pe acele structuri responsabile.hc kinetic 4

Pentru utilizarea aparatului, dar mai ales pentru interpretarea rezultatelor e nevoie de cursuri de pregătire și de știință ?

Da, este nevoie, aparatul face măsurătorile, iar noi ca specialiști trebuie să facem interpretarea și să stabilim un diagnostic. Am fost specializați de o echipă din București, iar acum intenționez să mă duc la Milano pentru o specializare suplimentară.

Cui se adresează Osteopatia și acest aparat?

Se adresează tuturor, începând de la copilul care poate deja să stea în picioare timp de 20 de secunde, până la cel vârstnic. Este foarte bine și ca prevenție să știi ce trebuie să rectifici, să corectezi în postura ta zilnică. Este foarte bună pentru sportivi deoarece putem defini deficitul de dezvoltare a masei musculare, a unui membru în comparație cu celălalt. Aparatul e bun și pentru corporatiști, pentru că stau mult timp la birou, este bun și pentru preșcolari pentru că mulți au deja scolioză, cifoză, picior plat, iar din cauza obișnuinței vizuale părinții de cele mai multe ori nu observă posturile greșite ale copiilor. Un alt avantaj al softului posturografului este că permite stocarea datelor medicale ale pacientului, atât a celor rezultate în urma testărilor, cât și a celor legate de istoricul medical sau al tratamentelor medicamentoase pe care pacientul le urmează, astfel încât se poate urmări cu ușurință evoluția tuturor pacienților.

Campanie de prevenție în școli

Tot mai mulți școlari se confruntă cu probleme legate de poziția corectă a corpului, în special din cauza greutății ghiozdanului pe care îl poartă zilnic, astfel că HC Kinetic dorește să realizeze o campanie de conștientizare în școli, prin care să aducă elevii la o evaluare cu ajutorul posturografului GPS 600, pentru a depista din timp problemele care ar putea să apară.hc kinetic 1

M-am gândit să fac și o campanie în școli, să vină copiii la o evaluare, să facem un studiu pentru că eu văd copiii care vin la noi în sala de Kinetoterapie și au probleme mari. E uneori înfricoșător ceea ce tratăm în ziua de astăzi, pentru că în cărțile de specialitate scrie că ar trebui să apară aceste probleme după 35-40 de ani, la noi insa apar de la 15-16 ani. De aceea m-am gândit și la campania în școli, să fie o conștientizare, o prevenire pe educația sănătății. În România nu avem educație pe sănătate și văd la mulți pacienți că vin cu durere, și sunt disperați că nu știu ce să facă.

Ce spun părinții copiilor când află ce probleme au de fapt copiii lor?

Sunt foarte șocați. Se străduiesc apoi să recupereze ceea ce au pierdut. Părinții care ajung aici conștientizează că micuții lor au anumite probleme. Copiilor le este greu pentru că e dureros să schimbi poziția unei fibre musculare. E important să educăm și să facem o reeducare a fibrelor musculare.

Oferiți și servicii pentru companii. Mergeți și dvs. la pacienți?hc kinetic 2

Mergem și noi la companii. Avem chiar acum un proiect în derulare, să mergem o dată pe lună să facem o evaluare osteopată oamenilor din companii și facem tratamente terapeutice pe scaun. Oamenii lucrează foarte mult, poate nu mai au timp să meargă la un tratament terapeutic, chiar dacă au dureri. De aceea oferim si un program de recuperare personalizat nevoilor actuale.

Ce alte servicii oferă clinica HC Kinetic?

Avem servicii de: Balneofiziologie, Reumatologie, Osteopatie, Yumeiho, Kinetoterapie, iar acum acest aparat inovativ Posturograf – GPS 600.

Locația ultracentrală a clinicii și conceptul italienesc în care a fost amenajată sunt alte două caracteristici care atrag clujenii, dar nu numai, spre clinica HC Kinetic.

hc kinetic 6 hc kinetic 5 hc kinetic 4 hc kinetic 3 hc kinetic 2 hc kinetic 1

Leave a Reply