Europarlamentarul Daniel Buda cere coaliției PSD-ALDE să modifice urgent Ordonanțele care subjugă politic Justiția

Europarlamentarul Daniel Buda a cerut astăzi președintelui PSD, Liviu Dragnea, premierului Viorica Dăncilă, ministrului Justiției, Tudorel Toader și președintelui Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, să adopte de urgență în coaliția de guvernare, modificarea Ordonanțelor care reglementează sistemul judiciar, inițiativă care a scos sute de magistrați în stradă.

Potrivit președintelui PNL Cluj, Ordonanța a stârnit îngrijorări majore și la nivelul instituțiilor europene, care dacă nu vor fi înlăturate, în mod cert vor duce la activarea în dreptul României a Artricolului 7 din Tratatul de Funcționare al UE, având drept consecință anularea dreptului de vot în Consiliul European, respectiv tăierea fondurilor europene care ar trebui să vină către români.

”România chiar dacă nu e unde ar trebui să fie la absorbția fondurilor europene, derularea proiectelor de astăzi ar fi pusă în pericol, la fel ca și viața și activitatea fermierilor. Poloniei i s-a activat Art. 7 pentru o chestiune mult mai neînsemantă decât cea a Ordonanțelor lui Toader. Este inadmisibil ca Ordonanțele să nu fi avut la bază o consultare reală cu CSM, cu toate asociațiile și structurile profesionale din România pentru ca rezultatul dezbaterilor să fie transpuse în acte normative. S-a reușit un proces de separare a carierelor între magistrați, iar acum vine OUG care amestecă cariera magistraților cu a procurorilor, și invers. Prin OUG se încearcă subordonarea principalelor instituții ale statului din domeniu – DNA și Parchet”, a declarat Daniel Buda.

Acesta a precizat că toată graba urmărește interesele lui Liviu Dragnea pentru crearea cadrului așa-zis ”legal” ca acesta să-și pună oameni în respectivele instituții ale statului. OUG 7 își produce efectele de îndată,

”Ei au și început procesul de selecție a dosarelor candidaților, tocmai pentru a câștiga timp, chiar în eventualitatea că CCR va spune că procesul e neconstituțional. Timpul trece, iar ei vor avea deja oameni pe funcții”, a adăugat Daniel Buda.

PNL va trimite o sesizare Comisiei de la Veneția cu privire la aceste demersuri, sesizare urmată de un atac la Curtea Constituțională a României.

Săptămână trecută PNL a depus la Cameră moţiunea simplă pe Justiţie, intitulată ”Tudorel Toader şi PSD-ALDE, luaţi mâinile murdare de pe Justiţie!”.

Lasă un răspuns