Cum se trăia în Dacia rurală, la Cluj. Colocviu organizat de UBB și MNIT

Universitatea Babeș-Bolyai și Muzeul Național de Istorie a Transilvaniei vor desfășura la Cluj-Napoca, colocviul științific intitulat „RURALDACIA – Mediul rural în Dacia și Moesia Inferior”.

Evenimentul va avea loc în data de 12 aprilie 2019, la sediul MNIT, str. C. Daicoviciu, nr. 2, începând cu orele 09:30.

Manifestarea este organizată în cadrul Proiectului de Cercetare Exploratorie, finanțat prin UEFISCDI, „Mediul rural în Dacia Porolissensis. Habitat, logistică și aprovizionare în Imperiul Roman”.

Câteva titluri ale susținerilor:

Urban vs. Rural: unde își îngropau tezaurele? Un demers statistic (Cristian Găzdac, Petru Ureche, Ovidiu Oargă); Aspecte ale circulației bunurilor și mărfurilor pe Valea Oltului inferior, în epoca romană (Dorel Bondoc, Gabriela Filip); Așezări rurale indigene în Dacia romană (Sorin Nemeti, Luciana Nedelea); Aprovizionarea cu cai de rasă a armatei romane. Cazul alei II Pannoniorum și al fermei de la Juc-Herghelie (Alexandru Diaconescu, Radu Zăgreanu); Religie și habitat rural în vecinătatea orașului Napoca (Radu Zăgreanu, Dan Deac); Producție și nivel tehnologic în așezările din secolele III-IV și IV-V de la Suceagu (Coriolan H. Opreanu, Vlad-Andrei Lăzărescu); Așezările rurale romane de la Chinteni (Sorin Cociș, Vitalie Bârcă); O nouă așezare rurală romană, în teritoriul orașului Napoca (George Cupcea, Cosmin Onofrei, Ioniță Petiș, Viorica Rusu-Bolindeț).

Lasă un răspuns