Consiliul Județean Cluj a dispus încetarea mandatului tuturor directorilor regiilor, conform legii

Consiliul Județean Cluj a decis astăzi încetarea mandatelor directorilor de la regiile și companiile din subordine, în baza ordonanței de Guvern 109 privind guvernanța corporativă. Printre instituțiile afectate este și Aeroportul Internațional Cluj, care ieri a celebrat cifra de 2 milioane de pasageri transportați în 2017.

David Ciceo, actualul comandant al aeroportului, nu va mai face parte din Consiliul de Administraţie al Aeroportului Cluj, iar atribuțiile de director îi vor fi preluate de către CA sau delegați ai CA-ului, în cazul în care legislația impune condiții specifice de pregătire. Delegat de CA ar putea fi din nou David Ciceo, până la organizarea concursului pentru ocuparea funcției de director.

Începând cu 17 octombrie 2017, conducerea aeroportului va fi asigurată prin CA.

David Ciceo a menționat, vineri, că decizia CJ cu privire la aeroport contravine regulamentului european privind transporturile. “În cazul în care oameni fără calificarea necesară vor prelua conducerea executivă, se va pune în pericol traficul aerian care va intra în Cluj. Aeroportul, prin Biroul Juridic, va analiza situaţia creată”.

Preşedintele CJ Cluj, Alin Tişe, a catalogat schimbările de la aeroport drept o furtună în pahar cu apă, arătând că acestea sunt impuse de lege, pentru toate regiile. “Aceste CA-uri vor executa atribuțiile fie direct, fie indirect, prin delegați, respectiv din interiorul instituției. CA-urile vor fi constituite în 17 octombrie, iar după o procedură transparentă vor trebui să organizeze concurs, la care vor putea participa și actualii directori. Când CA-urile vor finaliza concursurile, le vor înainta spre validare și apoi va intra în funcțiune noul director. Dacă discutăm de aeroport, la fel cum s-a decis în cazul altor insittuții, s-a decis și aici, hotărârile sunt identice. Dacă există prevederi europene exprese care impun o specializare suplimentară, CA-ul poate delega atribuțiile către o persoană din actualul executiv”, a declarat Alin Tișe.

Din noul CA al aeroportului Cluj vor face parte: Pop Ioan – reprezentantul Ministerului Finanțelor Publice; AVRAM MIRCEA – reprezentantul autorității publice tutelare; POPA IRIMIE EMIL; LUPAȘ MIRELA; CIOTLĂUȘ PAUL; FEDERIGA VIOREL; POP LEOPOLD OVIDIU.

Proiectul de hotărâre a fost aprobat cu doar 17 voturi din 33.

Mircea Avram: nu mi-am dorit, nu vreau, și nu voi ocupa o funcție executivă la Aeroport

O parte a presei locale a speculat evenimentul de la Consiliul Județean pentru a-l ataca pe Mircea Avram, membru în CA la Aeroportul Cluj.

“Nu mi-am dorit, nu vreau, și nu voi ocupa o funcție executivă la Aeroport. Încă din luna mai 2017 s-a decis ca niciun membru din CA să nu poată fi director. Nu sunt omul care să-l îndepărteze pe David Ciceo din funcție, ca să vin eu. Nici nu m-am dus în CA acolo ca să obțin o funcție executivă la Aeroport”, a declarat Mircea Avram pentru ClujAzi.

Leave a Reply