Clujul colaborează cu Braga pentru noi proiecte

Municipiul Cluj-Napoca și-a mai adăugat pe lista înțelegerilor de colaborare orașul Braga din Portugalia, oraș alături de care se va afla în cadrul programului STARTS, program al Comisiei Europene.

La propunerea domnului Ricardo Rio, primarului orașului portughez Braga, s-au inițiat demersurile unei colaborări între acest oraș și municipiul Cluj-Napoca. Principalele arii de colaborare dintre cele două orașe sunt reprezentate de domeniul tineretului, culturii, turismului, afacerilor și cel academic. De asemenea, după un dialog purtat între reprezentanții celor două municipii, s-a concluzionat faptul că se vor dezvolta mai multe proiecte comune, în contextul programului Comisiei Europene STARTS (Science, Technology and Arts). La fel ca și municipiul Cluj-Napoca, orașul Braga a fost desemnat în 2012 Capitală Europeană a Tineretului. Acest titlu a determinat municipalitatea să își mobilizeze resursele pentru susținerea tinerilor și de asemenea, pentru a crea oportunități de colaborare cu alte orașe care aderau la acest titlu, deținut de Cluj-Napoca în anul 2015.

Braga este un municipiu din nord-vestul Portugaliei, fiind unul dintre cele mai mari și mai vechi dintre orașele țării. Un lucru aparte al orașului este numărul mare de biserici și de pieți. Calitatea sa de centru religios și teologic de frunte al Bisericii Romano-Catolice și de sediu al Arhiepiscopului Primat al Portugaliei i-a adus supranumele de “Oraș al Arhiepiscopilor” și de Roma Portugaliei. Orașul cu un număr de peste 175 de mii de oameni se află regiunea Minho, una dintre regiunile cu cea mai rapidă creștere economică din Uniunea Europeană.

Municipiul Cluj-Napoca este înfrățit cu alte 20 de orașe din Europa, America și Asia. Cu orașul Dijon din Franța, Clujul este înfrățit din anul 1965, timp în care s-au realizat mai multe activități colaborative între cele două orașe. Principalele contacte au avut loc între instituțiile culturale și de învățământ și s-a pus un acent important pe dezvoltarea relațiilor între agenții economici. Un alt oraș important înfrățit cu municipiul Cluj este orașul german Koln, colaborare bazată pe relații academice, sportive, economice, asistență medicală, mediu, turism, social și cultură. Pécs, oraș din Ungaria, este înfrățit cu Clujul din anul 1990. Aceste două orașe colaborează din punct de vedere al proiectelor europene, din punct de vedere cultural, academic, sportiv și economic. Colaboararea dintre toate orașele cu care Clujul este înfrățit se axează domeniul economic, academic, cultural, social, dar și pe infrastructură, schimb de experiență în domeniul administrativ sau al managementului public.

Articol scris de Ionela Avram

Leave a Reply

Visit Us On FacebookVisit Us On TwitterVisit Us On Pinterest