Centenar: Limes-ul românesc ar putea rata ocazia unică de a fi listat în patrimoniul UNESCO

Istoria Programului Limes începe în decembrie 2014, când portofoliul Culturii era deținut de către UDMR-ista Csilla Hegedüs. Dânsa a venit cu ideea, dar a avut cel mai scurt mandat de după 89.
Dosarul a fost preluat de mai multe Guverne, însă fără să înregistreze vreo evoluție. Nici chiar Guvernul Cioloș al tehnocraților nu a rezolvat ceva. A fost numită direct, fără vreun pic de transparență o comisie de proiect, în mandatul ministrului Vlad Alexandrescu, comisie contestată vehement de specialiști. Și de atunci… nimic.
Mai mult, proiectul se pare că a ajuns să dăuneze, două monumente înscrise pe hartă riscând să fie distruse: cetatea Capidava din județul Constanța (conform Replicaonline.ro) și castrul roman de la Alba Iulia (potrivit Adevărul.ro). Președintele consiliului județean Constanța,Horia Țuțuianu, a afirmat că „responsabilul științific și unul din semnatarii comunicatului Comisiei Limes, domnul Ioan Opriș, a fost implicat direct în toate fazele acestui proiect, a avut documentele tehnico-economice și afost prezent pe șantier în toate fazele”.
Deși pe ultima sută de metri, aceeași Comisie Limes nu ar fi respectat criteriile UNESCO privind autenticitatea monumentelor.
Din proiect face parte și Muzeul Național de Istorie a Transilvaniei.
Citiți mai multe AICI.

Leave a Reply