Arheologia clujeană. O privire din culise

Muzeul Naţional de Istorie a Transilvaniei vă invită la vernisajul expoziţiei temporare care are loc în perioada 19 decembrie 2017 – 5 martie 2018 la sediul central al muzeului, Str. C. Daicoviciu, nr.2, conform orarului: Marţi, Joi-Duminică: 10:00-16:00, Miercuri: 12:00-18:00.

Expoziţia ilustrează istoria arheologiei clujene, aducând în prim plan personalităţi, descoperiri deosebite, situri şi artefacte speciale într-o prezentare cu caracter general. Prezenţa acestor figuri marcante în instituţiile clujene a dus la crearea unei adevărate şcoli de arheologie, dar şi la îmbunătăţirea patrimoniului muzeal de aici.

Printre cele mai valoroase piese se află mumia umană egipteană, vase de bronz preistorice, un scut dacic, statuete de bronz sau bronz aurit reprezentând divinităţi din panteonul român, un tezaur monetar, diplome militare şi alte obiective vor încânta privirile vizitatorilor, toate acestea fiind însoţite de panouri explicative.

Expoziţia mai este însoţită şi de un catalog care, alături de istoricul instituţiilor, expune cronologic o galerie biografică cu “pionerii” cercetării arheologice şi încheindu-se cu biografia lui Hadrian Daicoviciu. Povestea se opreşte la generaţia care au fost dascălii profesorilor de azi.

Banatan Bianca

Leave a Reply