Anul internațional comemorativ Matia Corvin, marcat și în comunitatea clujeană

de clujazi

Clujul va marca pentru a 26-a oară celebrarea regelui Matia Corvin, de această dată sub patronajul anului comemorativ decretat la Budapesta pe teritoriul Bazinului Carpatic, prin demersul vicepremierului Zsolt Semjén.

Potrivit consulului Lajos Mile, deținem o moștenire comună, români și maghiari deopotrivă în persoana lui Matia Corvin, care a fost o fire integrativă, care a unit forțele Europei centrale împotriva extinderii Imperiului Otoman, iar acum, în 2018, e un bun prilej să vedem dacă regele poate fi și astăzi o persoană unificatoare, mai ales în Romania, ”dorință mai dificilă de realizat acum decât a fost pe vremea lui”.

Printre cei care au luat parte la consfătuirea organizată marți, în incinta casei în care s-a născut Matia Corvin, din Cluj-Napoca, s-a aflat și parlamentarul maghiar Gergely Gaál, responsabil de anul comemorativ, care a menționat că prin personalitatea regelui celebrat maghiarii de pretutindeni trebuie să fie mai ales mândri.

Fostul președinte al Curții Constituționale din Ungaria, Zoltán Lomnici, preşedintele Consiliului Demnităţii Umane şi persoana care a venit cu ideea organizării anului memorial la nivel internațional, a afirmat că acesta este și anul Centenarului românesc, iar cu această ocazie pot apărea manifestări provocatoare, cum a fost și declarația premierului României, Mihai Tudose, care a amenințat cu spânzurătoarea cetățenii maghiari din Transilvania. ”La aceste provocări trebuie să răspundem elegant, prin Matia Corvinul și prin anul comemorativ”, a spus acesta.

Macalik Arnold, preşedintele Asociaţiei Amaryllis, organizatoarea Zilelor “Matia Corvin” de la Cluj a anunțat că aula sediului Universităţii Sapientia va fi denumită după regele Matia, iar sâmbătă, în data de 24 februarie, va avea loc o defilare între biserica reformată din strada Mihail Kogălniceanu, construită din donaţia regelui Matia, până la casa natală a acestuia.

Pereţii acestei clădiri vor servi drept ecran pentru o proiecţie tridimensională tematică de tip video mapping realizată de artistul vizual László Zsolt Bordos.

Asociația își propune ca în acest an manifestarea să nu aibă caracter de festival, să nu fie prea tare ancorată în trecut, ci să aducă totul la actualitate, fie că este vorba despre dans sau alte tradiții. ”Anul acesta va fi mai puțin speach și mai multă imagine. Vor fi trei vernisaje, despre locurile prin care a trecut Matia Corvinul, realizată de Radu Lupescu, una despre biblioteca corviniană, cea mai însemnată după Vatican – câteva din piese vor fi expuse cu acordul deținătorilor bibliotecii, respectiv o expoziție a graficienilor ilustratori de carte”.

Macalik Arnold a mai adăugat că își dorește ca evenimentul să devină și unul stradal, cum e în toate orașele medievale din afară, cu tradiție în festivaluri istorice.

Secretariatul de Stat pentru politică naţională din Ungaria a declarat, la finalul anului trecut, 2018 drept Anul Comemorativ Regele Matei Corvin, în urma unui anunț al secretarului de stat pentru politică naţională Árpád János Potápi.

Manifestările de la Cluj-Napoca vor avea loc între 23-25 februarie, având ca punct culminant Zilele Culturii Maghiare.

You may also like

Scrie un comentariu

Adblock Detected

Vă rugăm să ne susțineți prin dezactivarea extensiei AdBlocker pentru siteul nostru în browserul dumneavoastră.