Alin Tișe: Consiliul Județean Cluj dorește să suporte cheltuielile pentru Spitalul Regional de Urgență

Președintele Consiliului Județean Cluj, Alin Tișe, a sesizat Comisia Europeană în legătură cu proiectul Spitalului Regional de Urgență astfel încât cheltuielile de amenajare să fie suportate la nivel local. Astfel construcția s-ar realiza mult mai rapid, Guvernul anunțând acum că fazează lucrările până după 2023.

Potrivit lui Alin Tișe, motivul pentru care guvernarea PSD-ALDE întârzie depunerea finanțării la Bruxelles este lipsa banilor pentru cofinanțare.

Președintele CJ Cluj contestă sumele uriașe estimate de Studiile de Fezabilitate ale Guvernului pentru construirea unui asemenea spital, peste 400 milioane de euro.

”Guvernul ar trebui să asigure cofinanțarea și sunt sume imposibil de acoperit. Noi credem că până în 250 de milioane de euro se poate realiza un spital, cu tot cu dotare. Nu știu cum au ajuns la aceste sume exagerate. Argumentele Guvernului sunt strict electorale. Nu se dorește construirea Spitalului Regional de către Consiliul Județean Cluj”, a spus Alin Tișe.

Guvernul României ar trebui să contribuie cu aproximativ 30% din suma solicitată către UE.

Alin Tișe cere forurilor europene să declare eligibile și Consiliile Județene pentru preluarea proiectelor spitalelor regionale.

CJ Cluj a predat gratuit 14 hectare de teren în Florești către Ministerul Sănătății, pentru acest proiect, pentru perioada 2014-2020. În cazul în care în acest interval Guvernul României nu face nimic pentru demararea lucrărilor, autoritățile locale analizează inclusiv posibilitatea retragerii terenului din posesia Ministerului.

Cel puțin în cazul Clujului, aproximativ 70% dintre pacienții care accesează servicii medicale aici provin din afara județului.

Leave a Reply